Flinke vertraging Gronings warmteproject

Het project WarmteStad waarbij de stad Groningen water uit de bodem haalt voor stadsverwarming loopt vertraging op. Er zijn hoogwaardiger onderdelen nodig dan gedacht en levering daarvan duurt zo’n negen maanden langer.

Heet-waterbron

Onder het Zerniketerrein in Groningen zit een heet-waterbron die genoeg capaciteit heeft om zo’n 10.000 huishoudens in de stad warm water te leveren. Zij kunnen hun woning ermee verwarmen. Op de betreffende plek komen boorputten en pompen die het water naar boven halen.

Wel levering warm water

Voor levering zijn al contracten gesloten, maar de vertraging zorgt ervoor dat het warme water begin 2018 nog niet beschikbaar is. Om toch aan de leveringsplicht te voldoen worden tijdelijk houtpellet- of gasketels ingezet.

Sterkere onderdelen

Probleem zijn de zogheten well heads, de afsluitende elementen direct bovenop de putten. Ze zijn aan corrosie en erosie onderhevig en moeten daarom heel wat aankunnen. De hoogwaardiger exemplaren zijn er wel, maar de levertijd is negen maanden langer.

De financiële nadelen van de vertraging zijn beperkt, stelt wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen. Weliswaar zorgt de vertraging voor verliezen, maar die worden opgevangen, omdat op onderhoud bespaard wordt. Er wordt in het systeem gebruik gemaakt van hoogwaardiger onderdelen, waardoor het langer mee kan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.