Herman de W. uit Eelderwolde op 11 mei in de rechtbank in Zwolle.

Forse eisen in erfeniszaak 12-jarige

Herman de W. uit Eelderwolde op 11 mei in de rechtbank in Zwolle.

Ongeloof maakte zich meester van verdachten Herman de W. en Adriaan B. Celstraffen voor het verduisteren van de miljoenenerfenis van een 12-jarige?

‘Ik zit volledig klem.’’ De 54-jarige Herman de W. kijkt omlaag naar zijn samengevouwen handen als een van de drie rechters hem vraagt hoe het eigenlijk met hem gaat. De W. vertelt dat hij aan de grond zit. Zijn villa in Eelderwolde is hij kwijt. Het huis op Ameland ook. Hij vertelt over een schuld van 1,4 miljoen euro. Zijn goede naam is door het slijk gehaald. Hij voelt zich op voorhand al gekielhaald.

,,Het is dat ik een dak boven mijn hoofd heb via een goede vriendin. Anders slaap ik in een doos’’, zegt De W., een grote stevige man die in een recent verleden de wereld aan zijn voeten had liggen.

Had.

Celstraffen

Twee uren daarvoor hoort hij de officier van justitie twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen medeverdachte Adriaan B. uit Midwolda eisen. De straf komt keihard binnen. De rechter informeert na een schorsing of het nog wel gaat met B. ,,Niet echt’’, stamelt hij. Celstraf had hij nooit gedacht. Ook bij De W. slaat de schrik om het hart als hij de eis tegen B. hoort. ,,Dan zal ik wel vier jaar cel te horen krijgen.’’ Ongeloof klinkt door in zijn stem.

Enkele momenten later hoort hij dat het Openbaar Ministerie (OM)vindt dat hij inderdaad vier jaar de bak in zou moeten. Daarnaast zou De W. de komende vijf jaar een beroepsverbod moeten krijgen. ,,Een verbod om te werken in de financiële dienstverlening.’’

De W. en B. moesten zich donderdag verantwoorden bij de rechtbank in Zwolle voor verduistering van 4 miljoen euro van de erfenis van de toen 12-jarige Mick van Riemsdijk.

Die erfde in 2007 een effectenportefeuille ter waarde van enkele miljoenen euro’s toen zijn vader, die in de Quote500 stond, overleed. De opdracht van De W. en B. was om als bewindvoerders op het kapitaal van de jongen te passen, er behoedzaam mee om te gaan en het geld te beheren tot zijn 25ste.

Dubbele pet

De erfenis van 4 miljoen euro werd in negen maanden tijd – het was gestald bij de Friesland Bank waar beide mannen hebben gewerkt – overgeheveld naar CEG/Reggehuys. Een vastgoedfonds waarvan De W. ook nog eens bestuurder en directeur was. Dat de strafeis voor De W. hoger uitvalt, komt dan ook vooral omdat hij een dubbele pet op heeft gehad. ,,Hij zette zowel de handtekening om geld uit te lenen als om geld te ontvangen’’, zei de officier van justitie. Zo moest er plotsklaps 2 miljoen euro van de erfenis van Mick worden overgeboekt. Om kosten zoals een juwelier, de weduwe en de tuinman te betalen. Althans, dat vertelden De W. en B. Feitelijk werd het geld gebruikt om leningen te betalen van investeerders in Reggehuys. ,,Het ene gat werd met het andere gevuld’’, constateerde de officier.

De strafeisen van het OM waren snoeihard en kwamen ook echt binnen bij alle aanwezigen. Niemand leek rekening te houden met celstraffen. In Noord-Nederland zitten officieren van justitie vaak voor een zitting bij elkaar om een strafeis te formuleren. Over deze zaak was uitgebreid binnen de muren van het OM gesproken, verklapte de officier.

Emoties

Beide mannen reageerden uitermate emotioneel. Ze snapten er niets van, want ze hadden juist het beste voor met Mick. Bij leven had de vader van Mick – Marcel van Riemsdijk – namelijk ook al zo’n 10 miljoen euro geïnvesteerd in CEG/Reggehuys. De W. vond sowieso dat de insteek veel te negatief was, ,,Ik probeer daar een meer evenwichtig beeld van te maken.’’ De advocaten van B. en De W. bepleitten vrijspraak voor hun cliënten. Er ging ook veel goed bij CEG/Reggehuys, stelde De W. In dat fonds werd 190 miljoen euro geïnvesteerd, met name door beleggers uit Noord-Nederland. In 2010 viel het fonds uiteindelijk om en was al het geld verdampt. ,,Dat kwam door de kredietcrisis, die niemand voorzag.’’

Het was hem ook allemaal maar overkomen, leek B. te betogen. Hoewel hij – toen een van de rechters zijn rol kritisch tegen het licht hield – moest erkennen dat hij niet de juiste persoon was geweest om met zulke grote bedragen om te gaan. Want waarom trok hij nou nooit aan de bel? Er waren genoeg signalen dat het niet goed ging bij Reggehuys. Veel verder dan dat B. vertrouwen had in De W. kwam hij niet.

Volgens de officier van justitie deden De W. en B. juist wat bewindvoerders hadden moeten voorkomen. ,,Het is schokkend te lezen dat ze hiervoor ook nog 5000 euro per maand aan salaris ontvingen. Zij hebben de belangen en de financiële toekomst van de 12-jarige Mick nooit in het oog gehad.’’

menu