Forse tijdsdruk op proces herindeling Noord-Groningen

groningen De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (BMWE) gaan door met hun verkennende besprekingen om samen tot een herindeling te komen.

Dat is de uitkomst van het open overleg dat de zeven gemeenten in Noord-Groningen de afgelopen maanden onder regie van het provinciaal bestuur hebben gevoerd. De vier BMWE-gemeenten krijgen van de provincie tot 15 september de tijd om een blauwdruk te presenteren van hoe de nieuw te vormen fusiegemeenten er in hun ogen uit moet komen te zien.

G7

Volgens CDA-herindelingsgedeputeerde Patrick Brouns hebben de vier gemeenten tijdens het open overleg nadrukkelijk de hand uitgestoken naar Delfzijl, Appingedam en Loppersum om aan te haken bij dit fusiemodel. Als alle drie meedoen, ontstaat alsnog de mega-gemeente Van Lauwerszee tot Dollard Tou (100.000 inwoners). Met name de gemeente Appingedam wil niks liever dan deze zogenoemde G7-fusiegemeente. Dit in tegenstelling tot Loppersum en vooral Delfzijl die een dergelijke grootschalige herindelingsvariant op voorhand afwijzen. De provincie gunt Delfzijl, Appingedam en Loppersum nog tot medio september de tijd om te reageren op de uitgestoken hand van de vier BMWE-gemeenten.

De burgemeesters van Delfzijl, Appingedam en Loppersum hielden vrijdag hun kruit nog even droog. ,,Ik hoop binnenkort om de tafel te gaan met mijn collega’s van Loppersum en Appingedam. Dan kunnen we ons samen op een reactie beraden’’, reageerde interim-burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. Beukema liet nog wel doorschemeren dat hij zich enigszins verbaast over de opstelling van de provincie. Die verklaarde in het verleden een- en andermaal dat zij het liefst ziet dat de haven van Delfzijl en de Eemshaven - mogelijk met de haven van Lauwersoog erbij - in één gemeente worden ondergebracht.

DEAL

Om die reden koersen Delfzijl en Loppersum aan op de zogenoemde DEAL-fusievariant (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum). Eemsmond verkiest G7 boven het model DEAL. Om vaart te zetten achter herindeling en een dreigende opsplitsing van de gemeente te voorkomen (Eemshaven naar DEAL en landelijk gebied naar BMWE) is Eemsmond sinds dit voorjaar in gesprek met Bedum, De Marne en Winsum. Eemsmond ziet BMWE als ‘opstap’ naar de gedroomde G7.

Beukema vindt dat BMWE voor de provincie onbespreekbaar dient te zijn. ,,Als het einde van het liedje is dat de havens na de herindeling nog steeds verdeeld zijn over meerdere gemeenten, is dit inconsistent.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.