Forse uitbreiding van bed-bad-brood in F1-hotel

De bed-bad-broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers en vluchtelingen in het oude F1-hotel wordt uitgebreid met 176 plekken.

De opvang aan de Helsinkistraat is nu vol. Er verblijven 110 vluchtelingen die wachten totdat ze naar hun land van herkomst kunnen terugkeren.

‘Uitbreiding is noodzakelijk’

Ze komen in de opvang terecht, omdat ze zijn uitgeprocedeerd en het voor hen niet mogelijk is naar hun land af te reizen, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan de juiste papieren of omdat het thuisland weigert hen toe te laten. Die periode mogen ze niet in een asielzoekerscentrum afwachten. Zonder de voorziening van bed-bad-brood wacht hen de straat.

,,Het aantal personen dat een beroep op deze voorziening doet, groeit elke maand nog steeds’’, zegt wethouder Ton Schroor (D66). ,,Uitbreiding is noodzakelijk als je kijkt naar de vraag die er is.’’

Kleinere opvangmogelijkheden

Naar verwachting kloppen het komende jaar 70 tot 120 personen aan bij de vluchtelingorganisatie Inlia die de opvang beheert. Deze vangt in totaal 247 mensen op.

Schroor: ,,Naast de opvang aan de Helsinkistraat zijn er ook hier en daar kleinere opvangmogelijkheden.’’

Zo is er een dependance van Inlia in Delfzijl. ,,De meesten zijn afkomstig van azc’s in de regio Groningen, waaronder Ter Apel.’’

Wachten op nieuw akkoord

De uitbreiding bestaat uit het plaatsen van zogeheten units bij de huidige opvang aan de Helsinkistraat. De stichting is de uitvoerder. De units zijn er over circa drie maanden en worden betaald uit de vergoeding die het Rijk voor de opvang geeft: 40 euro per persoon per dag.

Volgens Schroor is de uitbreiding tijdelijk. Het wachten is op een nieuw akkoord tussen het Rijk en gemeenten die bed-bad-brood aanbieden.

Werken aan duurzame oplossing

Regeringspartijen PvdA en VVD bereikten medio vorig jaar een compromis over de opvang, dat op veel kritiek stuitte bij gemeenten en hulpinstanties.

Zo is er onder meer onduidelijkheid over over de termijn waarop gemeenten nog voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers mogen zorgen. Schroor: ,,Het is belangrijk dat er een akkoord komt, zodat we kunnen werken aan een duurzame oplossing.’’

frank.von.hebel@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.