Corona veroorzaakt forse vertraging voor foodmarkt in Groningen én voor De Toekomst in Scheemda

De opening van de foodmarkt in Merckt laat nog even op zich wachten. Foto: Duncan Wijting

De nieuwe foodmarkt in hoekpand Merckt aan de Grote Markt in Groningen loopt vertraging op. Dat heeft ook gevolgen voor de invulling van voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Corona gooit roet in het eten.

Beide projecten zijn van ondernemer Patrick Beijk, eigenaar van onder meer grand café Mr. Mofongo in Groningen. De bedoeling was dat de foodmarkt in Merckt afgelopen voorjaar zou openen. Achttien zogeheten foodcorners op drie verdiepingen zouden daar gerechten uit alle windstreken serveren. Beijk zelf zou daar en op de rooftopbar voor de drankjes zorgen. Als de foodmarkt draaide, zou hij in samenwerking met projectontwikkelaar MWPO verder gaan met de ontwikkeling van De Toekomst.

Forum Groningen

Er was al enige vertraging in de oplevering van Merckt. Beijk spreekt van complexe omstandigheden. ,,In bouwprojecten treedt vaak vertraging op, zeker als je bouwt op ongeveer de moeilijkste plek van de stad’’, zegt hij. ,,Kijk maar naar het Forum.’’

Corona maakt de zaak nog veel complexer. ,,Corona is voor Merckt een gigantische dreun. Deze crisis veroorzaakt schade bij bestaande bedrijven, die doorwerkt op Merckt. Het is puzzelen hoe we verder gaan’’, zegt Beijk, die de afgelopen tijd zijn bestaande horecabedrijven in de stad coronaproof maakte. ,,De machine begint weer redelijk op gang te komen, waardoor we ons weer kunnen focussen op Merckt.’’

Geen overheidssteun

Volgens hem blijft overheidssteun voor nieuwe horecaprojecten zoals de foodmarkt en De Toekomst uit. ,,Daar is helemaal niets voor geregeld. Met twee nieuwe, ingewikkelde projecten heb ik gewoon pech. Zo is er bijvoorbeeld voor alle annuleringen van evenementen en partijen van De Toekomst domweg geen steun.”

Hij zegt dat de plannen voor de foodmarkt in principe doorgaan. ,,We zijn nog steeds optimistisch en ondanks de bijzondere omstandigheden verwachten we gefaseerd open te gaan. ’’

Rooftopbar opent na de zomer

Om te beginnen opent na de zomer de rooftopbar, op het dak. Wat daarna volgt, is nog onduidelijk, maar Beijk hoopt de foodmarkt begin volgend jaar te openen.

De foodmarkt is een horecacomplex van 1700 vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen, waarin ruimte is voor achttien verschillende horecaconcepten. Foodcorners, een pub, een ambachtelijke bierbrouwerij, een slijterij en een koffiebranderij maken deel uit van de plannen.

Beijk noemt zichzelf de regisseur van het geheel. Hij is niet alleen de bedenker van de totale inrichting waarvoor hij bij tal van foodmarkten in Europa heeft geneusd, hij is ook de verhuurder van de achttien inpandige foodcorners. Ook is hij verantwoordelijk voor de gehele cafépoot, de zogeheten natte horeca, van Merckt.

Beijk huurt Merckt van projectontwikkelaar MWPO die boven de foodmarkt achttien koopappartementen bedacht. Die zijn verkocht en de meesten zijn reeds bewoond. Directeur Kristiaan Capelle van MWPO zegt dat corona van invloed is op de foodmarkt in Merckt. ,,Ik schat in dat die begin volgend jaar open gaat.’’
 

The Market Hotel

Het nog te openen nieuwe hotel eveneens aan de Grote Markt, naast Merckt, kampt ook met enige vertraging. Woordvoerder Ingrid Prins van bouwer Volker Wessels zegt dat het hotel in de tweede helft van dit jaar z’n deuren opent. Het telt 123 kamers, heeft op de begane grond een grand café (café Willem Albert) met terras en een bakkerij. Ook The Market Hotel krijgt een rooftopbar.

menu