Forum dient schadeclaim in bij gemeente Groningen

Stichting Groninger Forum heeft een forse schadeclaim ingediend bij de gemeente Groningen.

Directeur Dirk Nijdam van stichting Groninger Forum stelt dat het Forum flink wat inkomsten misloopt doordat het gebouw wordt aangepast. Vorig jaar werd de bouw van het Forum in de binnenstad stilgelegd. Het gebouw was niet bestand tegen zware aardschokken door de gaswinning. De constructie is daarom aangepast en het Forum opent twee jaar later dan gepland.

Het project Grote Markt Oostzijde/Groninger Forum is een plan uit 2005 van de gemeente Groningen en kost in totaal 253 miljoen euro. ,,De aanpassingen zijn terecht, maar daardoor lijden ook wij schade. Zo waren we bezig met exposities en die hebben we on hold moeten zetten. Die trajecten kunnen we weer opnieuw opstarten. Dat kost geld’’, zegt Nijdam. In het gebouw komen straks onder meer de bibliotheek en een bioscoop met vijf zalen die allemaal onder Stichting Groninger Forum vallen.

Minder tafeltjes

Het aardbevingsbestendig maken pakt mede daardoor negatief uit voor de exploitatie, meent directeur Nijdam. ,,Zo komen er extra steunmuren in het restaurant. Dat betekent minder tafeltjes en dus minder betalende klanten. En dat ieder jaar weer.’’ Nijdam zegt dat de exploitatielooptijd 40 jaar is. ,,Wij hebben een berekening gemaakt wat dit scheelt in de opbrengsten. Die rekensom hebben wij ingediend bij de gemeente.’’ Nijdam zegt dat Stichting Groninger Forum ook kosten maakt door de vertraging. ,,De bibliotheek kan bijvoorbeeld nog niet verhuizen en moet dus langer in het huidige pand blijven.’’

Volgens de directeur van het Groninger Forum is de claim ‘substantieel’. Het zou om zeker een miljoen euro gaan. Maar zowel Nijdam als de gemeente Groningen willen het exacte bedrag niet noemen omdat er nog onderhandeld wordt. Ambtenaren zijn de claim aan het bekijken en maken een eigen schatting, zegt projectdirecteur Elzo Dijkhuis van de gemeente. Er is begrip voor de opstelling van de stichting, maar dat betekent niet dat de gemeente alles een-op-een over wil nemen. ,,We rekenen de claim nu door.’’

68 miljoen

De bouw van het Forum werd vorig jaar februari stilgelegd vanwege de aardbevingen in de provincie Groningen. In maart 2016 werd de bouw weer hervat. De NAM heeft 68 miljoen euro betaald aan de gemeente voor extra kosten door aanpassingen aan het gebouw en de opgelopen vertraging.

Het gebouw krijgt 11 verdiepingen en wordt 45 meter hoog. Het is de bedoeling dat er 1,3 miljoen bezoeken per jaar worden afgelegd aan het Forum. Na de zomer van 2018 moet het gebouw klaar zijn en begin 2019 opent het Forum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.