In het nieuwe Groninger Forum is geen plek voor taalcursussen.

Forumdocenten over stoppen taalcursussen: 'Zo stiekem, naar ons en naar de cursisten'

In het nieuwe Groninger Forum is geen plek voor taalcursussen. Foto DvhN

De communicatie rond het stoppen van bijna alle taalcursussen van het Groninger Forum verdient niet de schoonheidsprijs, vinden docenten. ,,Zo stiekem. Naar ons en naar de cursisten toe.’’

In juni kregen de docenten een mail van het Groninger Forum dat de cursussen vanwege de verhuizing naar het nieuwe pand zouden starten in januari in plaats van in oktober. ,,De informatie was heel summier. Ik heb twee keer een mail gestuurd met vragen, maar daar heb ik nooit antwoord op gekregen’’, zegt docent Italiaans Karin Westerdiep.

Mails

In juli stuurde het Forum een mail naar de cursisten waarin het aankondigde helemaal te stoppen met de taalcursussen. De verhuizing naar het nieuwe pand was voor het Forum aanleiding om te kijken naar het cursusaanbod. Taalcursussen passen niet meer bij de nieuwe programmering. ,,Die mail is alleen aan de cursisten verstuurd. Ik kreeg het doorgestuurd van een van mijn cursisten’’, zegt Westerdiep.

Die communicatie is de docenten, die veelal al jarenlang de cursussen geven, in het verkeerde keelgat geschoten. Joyce Meijer geeft sinds 2005 de cursus Engels voor beginners. ,,Dit kan niet. Zo stiekem. Naar ons en naar de cursisten toe. Ik vind het schandalig, dat de cursussen zomaar stoppen. Er is nooit met ons overlegd. Stilzwijgend nemen alle cursisten aan dat je na een jaar verder kan met de cursus.’’

Volgens het Groninger Forum is er op de Nieuwjaarsbijeenkomst al aangegeven dat de cursussen vermoedelijk zouden stoppen. De docenten die aanwezig waren, ontkennen dat dat is gezegd.

Communiceren doe je altijd te weinig, zegt directeur Dirk Nijdam. ,,Mails worden niet geopend, mensen komen niet naar een bijeenkomst. Dat kan altijd beter. Ik snap best dat mensen teleurgesteld zijn, maar het gaat om een aantal uren per week. Er valt een opdrachtgever weg. Dat is vervelend, maar het gaat wel om zzp’ers. De docenten zijn niet bij ons in dienst.’’

Gesprek

De docenten willen alsnog een gesprek. ,,Na de mail van juli zijn we met zes docenten samengekomen. We hebben een brief naar de directie gestuurd waarin we om opheldering en een gesprek vragen. Daar kregen we geen antwoord op, maar de cursisten kregen al wel de mail dat de cursussen stoppen’’, zegt docent Frans Nynke Smid. Eind augustus vindt een gesprek met Hans Poll, de directeur marketing en programma plaats.

Westerdiep, Smid en Meijer verwachten weinig van het gesprek. ,,Ik denk niet dat het veel zin heeft. Ik weet nu hoe het zit. De beslissing is genomen’’, zegt Westerdiep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu