Fotoserie JSF: 'Jeetje, wat vloog er veel geld voorbij'

Vliegtuigspotters hebben er lang naar uitgekeken. De landing van twee Joint Strike Fighters op luchtmachtbasis Leeuwarden maandagavond.

,,Dit maak je nooit meer mee", zegt Jack Beneker uit Roden. ,,Het duurt tussen de twintig en dertig jaar om een jachtvliegtuig te ontwerpen. De F-16 kwam in 1979 en nu pas is er een opvolger."

De komst van de eerste twee F-35 trok maandagavond duizenden toeschouwers naar de weilanden rond de luchtmachtbasis. De lucht was loodgrijs, dus verre van ideaal om de straaljagers te fotografen. ,,Maar het is al leuk genoeg om erbij te zijn", vindt Pieter Davids uit Saaksum, die eveneens lid is van spottersvereniging Geas in Eelde.

De toestellen hebben meer dan een uur vertraging. De spotters beginnen zich al zorgen te maken. ,,Als de zon straks onder gaat kun je fotograferen helemaal vergeten", zegt Martin Helthuis uit Enschede. ,,Hadden ze niet wat eerder uit Amerika kunnen vertrekken? Het is slecht gepland." Dan doemen ineens lichtjes op aan de grauwe hemel. De toeschouwers raken in vervoering. De camera's met telelenzen gaan de lucht in.

De twee F-35 scheren rakelings over. Het schouwspel duurt amper een paar seconden. ,,Maar hier doe je het voor", zegt Jacob van der Mei uit Bedum. Davids, wijzend naar zijn foto's: ,,Scherp zijn ze niet." Van der Mei: ,,Maar je ziet de vorm wel." Tot grote vreugde van de spotters gaan de jachtvliegtuigen nog een rondje maken. Davids: ,,Het is toch een stukje historie dat we meemaken. Dan hebben we ons vanavond niet voor niets vernikkeld van de kou." Van der Mei: ,,Ja, we zijn erbij geweest. Jeetje, wat vloog er veel geld voorbij."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.