Fouilleren tijdens aftelmoment jaarwisseling Stad niet uitgesloten

Bezoekers tijdens het aftelmoment van de jaarwisseling op de Vismarkt in Groningen worden in de toekomst mogelijk gefouilleerd.

Burgemeester Peter den Oudsten zei woensdagmiddag ‘dat het best kan zijn dat dit op enig moment nodig is’.

Het wordt steeds drukker tijdens het aftelmoment. De afgelopen jaarwisseling kwamen er circa 6000 mensen op af. Den Oudsten denkt dat er maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt. Het afsteken van vuurwerk in een dichte menigte kan grote ongelukken veroorzaken. Hij pleit er niet voor met hekken de Vismarkt af te grendelen en portiers neer te zetten. ,,Hoe we het gaan invullen is nog niet duidelijk.’’

De afgelopen jaarwisseling verliep relatief rustig in Groningen. Er waren meer vuurwerkvrije zones, zeven in totaal. De schade was 16.000 euro, enkele duizenden euro’s minder dan het jaar ervoor.

GroenLinks pleit voor centrale vuurwerkshow

Den Oudsten overweegt het aantal vuurwerkvrije zones met twee of drie uit te breiden, bijvoorbeeld in een omgeving waar veel dieren zijn, zoals rondom de Sontweg waar veel paarden staan. Tijdens de vorige jaarwisseling waren dit de verpleeghuizen Maartenshof en het Heymanscentrum, ziekenhuizen UMCG en Martini, de kinderboerderij Stadspark, de Noorderbegraafplaats en begraafplaats Esserveld. Groningen riep de binnenstad afgelopen Oud en Nieuw bij wijze van proef uit tot vuurwerkvrije zone.

De burgemeester wil ook de mogelijkheid openlaten dat wijkbewoners een straat of buurt aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden aangestoken. Het is nog de vraag of dit dan ook wordt gecontroleerd.

Fractievoorzitter Benni Leemhuis GroenLinks overweegt een voorstel in te dienen een haalbaarheidsonderzoek naar een centrale vuurwerkshow te houden om overlast van vuurwerk elders in de stad zoveel mogelijk te voorkomen. De gedachte is dat mensen dan minder vuurwerk kopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.