Foutje: Veendam roept buitenlanders op voor referendum sleepwet

De gemeente Veendam is de mist ingegaan met de oproepen voor het referendum over de sleepwet. 

Tegelijkertijd met de oproepen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn oproepen de deur uitgegaan voor het raadgevend referendum over de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

 De Veendamse Astrid Brouwer, die de Duitse nationaliteit heeft, verbaasde zich dat ze ook een oproep kreeg voor het referendum. ,,Ik mag helemaal niet stemmen bij landelijke verkiezingen.”

Bijzonder

Heleen Hörmann woordvoerster van de Kiesraad, beaamt dat. Buitenlanders die ingeschreven staan bij een gemeente mogen wel stemmen voor de gemeenteraad maar niet voor landelijke verkiezingen zoals het referendum. Ze noemt het bijzonder dat iemand die niet stemgerechtigd is, wel een stempas krijgt. 

Jeanet Kuntkes van de gemeente Veendam legt uit dat er een foutje is gemaakt bij de verzending van de stempassen. Binnen de ambtelijke organisatie wordt nu uitgezocht hoeveel buitenlanders in de gemeente een oproep voor het referendum hebben gekregen.

Onduidelijk is of andere gemeenten op dezelfde wijze ten onrechte stempassen hebben uitgegeven.

Stempas wordt ongeldig verklaard

De mensen die ten onrechte zijn opgeroepen voor het referendum krijgen allemaal een brief van de gemeente Veendam, waarin wordt meegedeeld dat de stempas voor het referendum ongeldig wordt verklaard.

Het referendum en de uitslag zelf staan door de fout van de gemeente niet ter discussie, zeggen Hörmann en Kuntkes.

Brouwer is benieuwd hoe de gemeente er achter komt welke mensen ten onrechte een stempas voor het referendum hebben gekregen. Ze noemt het jammer dat haar de kans om een stem uit te brengen voor het referendum wordt ontnomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.