Frankrijk eist 25 jaar celstraf tegen Robert Dawes

Beeld van de Spaanse politie van de arrestatie van Robert Dawes in 2015

Het Franse Openbaar Ministerie heeft in Parijs 25 jaar celstraf geëist tegen de 46-jarige Robert Dawes wegens drugssmokkel en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Robert Dawes is de man die in 2002 opdracht zou hebben gegeven de toen 52-jarige Gerard Meesters uit Groningen te vermoorden. Een jaar geleden is door nabestaanden van Meesters aangifte tegen Dawes gedaan.

Dagblad van het Noorden bezocht vorige week de eerste twee dagen van het proces dat vandaag tot een afronding komt.

Permanent toegangsverbod

Het Franse OM heeft de rechtbank verzocht om van de eis tot 25 jaar tenminste vijftien jaar te ‘garanderen’. Dit om de vervroegde invrijheidstelling (eerder vrij) te beperken. Daarnaast is gevraagd om Dawes als hij zijn straf erop heeft zitten, een permanent toegangsverbod op te leggen voor Frans grondgebied.

Robert Dawes werd in 2015 aangehouden in Spanje en uitgeleverd aan Frankrijk. Hij zou in 2013 in een toestal van Air France 1.300 kilo cocaïne van Venezuela naar Parijs hebben gesmokkeld. De verdenking van Dawes betrokkenheid is vooral gebaseerd op afgeluisterde gesprekken waarin zeg dat de drugs van hem zijn.

Surrealistisch

Eerder deze week ontkende hij in de rechtszaal elke betrokkenheid. Hij zou, wetende dat hij werd afgeluisterd, hebben gezegd dat de drugs van hem waren om gearresteerd te worden. Waarom? Om op die manier van de Spaanse politie af te komen. De Franse officier van justitie noemde het verweer van Dawes ‘volkomen surrealistisch’.

Dawes wordt gezien als een van de grootste drugshandelaren van Europa. Tegen een medeverdachte werd vijftien jaar cel geeist. Deze man, net als Dawes afkomstig uit het Engelse Nottingham, wordt gezien als de ‘dirigent’ van de criminele organisatie. Drie Italiaanse medeverdachten - zij zouden lid zijn van de maffia in Napels - hoorden celstraffen eisen van acht, tien en dertien jaar.

Rechtshulpverzoeken

Het strafproces in Parijs staat los de moord op Meesters in Groningen. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is naar aanleiding van de aangifte door de nabestanden een nieuw onderzoek begonnen naar de rol van Dawes. In het kader van dit onderzoek liggen er rechtshulpverzoeken aan Engeland.

De man die Gerard Meesters doodschoot, werd gepakt en veroordeeld tot de levenslange gevangenisstraf. De moordenaar heeft bekend dat hij werkte voor Robert Dawes. Hij ontkent echter de schutter te zijn geweest. Rechercheurs die destijds bij het onderzoek betrokken waren, verklaarden eerder tegenover Dagblad van het Noorden ervan overtuigd dat te zijn Dawes de opdrachtgever is van de moord.

Als het OM op basis van het nu lopende onderzoek besluit dat Dawes strafrechtelijk moet worden vervolgd in Nederland, dan kan om zijn uitlevering worden gevraagd. De nabestaanden van Meesters hopen dat Dawes zich ‘na Parijs’ voor een Nederlandse rechtbank moet verantwoorden.

menu