Frauderend juweliersechtpaar Oosterhof moet de gevangenis in

De rechtbank in Zwolle heeft het juweliersechtpaar Henk (67) en Gerda Oosterhof (68) uit Stadskanaal wegens faillissementsfraude veroordeeld tot 8 maanden celstraf. Daarnaast kregen beide een taakstraf van 240 uur.

OM eist celstraffen tegen juweliersechtpaar Oosterhof
Lees verder

Er was twee weken geleden vijftien maanden cel tegen beiden geëist.

De rechtbank acht bewezen dat het echtpaar heeft gesjoemeld met geld en bezittingen nadat ze in 2016 failliet werden verklaard. Ook werkten ze niet mee aan verzoeken van de curator wat wel verplicht is. Hiermee hebben ze hun schuldeisers flink gedupeerd. ,,In feite hebben ze gestolen van hun leveranciers,” hield de officier van justitie de rechters tijdens de rechtszaak voor. 

Tijdens de zitting, twee weken geleden, erkende het echtpaar schoorvoetend dat ze wel wisten dat wat ze deden strafbaar was. Eerder hadden ze gezegd dat ze wat naïef waren geweest en geen kwade bedoelingen hadden. Tijdens de rechtszaak liepen de emoties hoog op.

Verdachte juwelier Henk Oosterhof voor de rechter: 'Ik ben ook naïef geweest'
Lees verder

Het echtpaar had twee juwelierszaken in Veendam en Stadskanaal. Alleen het goud blonk; de schulden liepen op. Nadat de Rabobank de stekker uit de onderneming trok, volgde het faillissement. Het echtpaar vertrok - aanvankelijk spoorloos - naar Spanje waar ze een tweede woning bezaten. Die woning werd verkocht voor 180.000 euro. Ze verzuimden dit op te geven bij de curator. Ook vertelden ze niet dat ze goederen hadden opgeslagen in kelderboxen in Winschoten.

Dochter en schoonzoon ook veroordeeld

Behalve het echtpaar stonden ook hun dochter (29) en de (voormalige) schoonzoon (31) terecht als medeverdachten. De dochter kreeg een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf (eis was 180 uur). Haar ex is veroordeeld tot 240 uur en zes maanden voorwaardelijk (eis: negen maanden cel).

Lees in ons dossier meer over de fraudezaak rond juwelier Oosterhof.

Oosterhof over opsluiting: 'Dit was helemaal niet nodig geweest'
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.