Freek de Jonge laat volle kerk Gronings volkslied zingen

Freek de Jonge

Cabaretier Freek de Jonge heeft maandagavond in de Sint Pancratiuskerk in Godlinze zijn actieweek ‘Laat Groningen niet zakken!’ afgetrapt. In een volle kerk werd er serieus gesproken over de aardbevingsproblematiek, maar er werd ook zeker gelachen.

De Jonge kreeg de lachers van tijd tot tijd goed op zijn hand. ,,Ik hoorde vandaag over C-schades. Ik dacht: wat heeft de zee er nou weer mee te maken.’’ De aanwezigen in de kerk konden het allemaal wel waarderen. Sterker, de Groningers zijn blij met de aandacht die de komiek genereert. ,,Groningen verdient nationale aandacht en dat lukt alleen met iemand als Freek de Jonge’’, zei Henry van Dijk (46) uit Loppersum. En het was ook niet alleen maar om te lachen. De komiek wil juist de rest van Nederland laten inzien dat het land moet stoppen met de gaswinning.

Pronkjewail

De Jonge liet de aanwezigen in de kerk het Groninger volkslied zingen. ,,Prachtig’’, zei hij na afloop. ,,En dan nu het Wilhelmus.’’ En weer galmde er gelach door de kerk.

Het ‘Eerste Groninger Bierumer mannenkoor’, Pé & Rinus en Arnold Veeman traden ook op. Dinsdagavond is De Jonge in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. Daarna bezoekt hij deze week nog Westernieland, Oldenzijl en de stad Groningen (Oosterpoort). Tussendoor zal De Jonge het gesprek aangaan met gedupeerden, deskundigen en politici.

Zo staat voor dinsdag een gesprek met Nationaal Coordinator Groningen, Hans Alders, op de rol. Freek de Jonge toonde zich maandag in Godlinze optimistisch over dat bezoek. ,,Ik denk dat we de problemen rond half 6 wel hebben opgelost.’’ Waarop iedereen in de kerk weer moest lachen.

menu