Friese otters gedijen goed in Zuidlaardermeer

De drie jonge weesotters uit Friesland die in mei vorig jaar zijn uitgezet bij het Zuidlaardermeer hebben voor nageslacht gezorgd. Volgens de Friese otterexpert Harrie Bosma zijn er in elk geval twee jonge otters geboren.

Die dieren zijn vastgelegd met een wildcamera. ,,Je kunt heel mooi zien hoe ze met een gevangen vis spelen. Dat doen oude otters nooit op die manier’’, zegt Bosma.

Volgens hem is het voor het eerst in veertig jaar dat er jonge otters zijn gezien in het Zuidlaardermeer. ,,Het is uniek. En ook heel bijzonder dat een jong vrouwtje bij haar eerste worp al twee jongen heeft. Het is ook een prachtig gebied voor de otter met schoon water en meer dan genoeg vis. Ik denk dat er zonder problemen zes of zeven otters kunnen leven.”

Bosma was er vorig jaar ook bij toen de drie jongen werden uitgezet. De dieren hadden een half jaar in de opvang in Ureterp gezeten en zijn afkomstig uit het Friese natuurgebied Rottige Meente en uit Hasselt in Overijssel. Daar waren hun moeders doodgereden in het verkeer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.