Friesestraatweg steeds drukker: vorig jaar zeventig ongelukken

De provincie maakt zich zorgen over de toenemende verkeersonveiligheid op de Friesestraatweg (N355) tussen Zuidhorn en Groningen

Volgens verkeersgedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk (D66) deden zich hier vorig jaar zeventig ongevallen voor. In de helft van de gevallen vielen daarbij gewonden. Acht van de incidenten vonden plaats op de kruising met de Zijlvesterweg bij Slaperstil.

Verkeerslichten

Tijdens spitsuren heeft het verkeer er moeite mee om de N355 op te komen. Ook de bussen die vanaf Hoogkerk richting Zuidhorn rijden, lopen hierdoor vertraging op. Om de oversteek bij Slaperstil eenvoudiger te maken, is de provincie van plan om hier volgend jaar tijdelijke verkeerslichten te plaatsen. De lichten worden geplaatst bij wijze van proef in afwachting van een blijvende oplossing. In principe blijven de lichten 5 jaar staan. Op langere termijn wil de provincie een groot aantal op- en afritten op de Friesestraatweg weghalen. Om de doorstroming van het verkeer te verbeteren wordt ook een parallelweg aangelegd die afwisselend kan worden ingezet voor een van de beide rijrichtingen.

Ook in de gemeenteraad van Zuidhorn leeft bezorgdheid over de toenemende filevorming op de Friesestraatweg. Volgens burgemeester Bert Swart van deze gemeente duurt een autorit vanuit dit forensendorp naar de stad doorgaans 8,5 minuut. De maximale vertraging bij filevorming is 3 minuten, rekende hij deze week tijdens de raadsvergadering voor op vragen van raadslid Alex Temmingh (GroenLinks).

Groot knelpunt

Volgens Swart wordt hard ingezet op verbetering van de N355 en trein- en busvervoer om de files te bestrijden. Temmingh vindt dat Swart het probleem enigszins bagatelliseert: ,,De N355 zit in de top 100 van grootste verkeersknelpunten in den lande. Dat vinden leden van de ANWB. Dat is natuurlijk niet niks.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.