FrieslandCampina Bedum ziet af van omleiding Boterdiep

FrieslandCampina in Bedum maakt kaas en kindervoeding. Foto DVHN

Zuivelproducent FrieslandCampina ziet af van de omleiding van het Boterdiep. Als ze uitbreidt, is dat op de huidige locatie in Bedum.

Dat zegt Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina. ,,De omlegging is definitief van de baan.’’

Het betekent trouwens niet dat ‘Bedum’ helemaal niet meer uitbreidt. Ter Avest is vaag over de plannen maar zegt dat àls er wordt uitgebreid, dit op het huidige terrein is. Duidelijk is wel dat bij gemeente Het Hogeland een nieuw plan van het zuivelbedrijf ligt waar burgemeester en wethouders in de tweede helft van september een beslissing over nemen.

Behoud Boterdiep

Veel omwonenden in Bedum en Onderdendam ageerden tegen de plannen en verenigden zich in stichting Behoud Boterdiep. Zij is blij met het besluit van de zuivelreus. ,,Het omleggen van het Boterdiep was een onzalig plan’’, zegt Lolke Weegenaar. ,,Wij wilden dit historisch erfgoed behouden en er voor zorgen dat het landschap niet zou worden vernield. Dit is fantastisch nieuws voor Het Hogeland.’’

Poedertorens

FrieslandCampina verwachtte dat het aanbod van rauwe melk flink zou groeien na de afschaffing van het melkquotum in 2015. Ze wilde de productiecapaciteit in Bedum verdubbelen. Daarvoor zou het Boterdiep naar de oostkant moeten worden verlegd en zouden op het terrein twee 50 meter hoge poedertorens verrijzen.

Planetproof melk

Dat de uitbreiding niet doorgaat, heeft te maken met de veranderende vraag naar melkaanvoer en de totale productiecapaciteit van FrieslandCampina in Nederland, zegt Ter Avest. Het bedrijf moet flexibel opereren. Zo is er meer vraag naar planetproof (duurzaam geproduceerd) en vlog-gecertificeerde melk (van niet genetisch gemanipuleerd voer).

Kritiek Commissie mer

Ook zou het te maken hebben met weerstand van omwonenden en de kritiek van de Commissie mer. Dat is een landelijke organisatie die milieueffectrapportages (mer) beoordeelt. Zij toonde zich kritisch over de uitbreiding. De Commissie mer wilde meer weten over de stikstofuitstoot van het bedrijf en de gevolgen daarvan op natuurgebieden. Ze vond dat de gemeente, met wie FrieslandCampina in 2105 een intentie-overeenkomst sloot, de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het Boterdiep onderwaardeerde. Daarnaast wilde ze meer informatie over de verkeerstoename en waarom juist de locatie in Bedum zou moeten uitbreiden.

FrieslandCampina Borculo

FrieslandCampina is in beweging. In juni besloot ze de uitbreiding van de locatie in Borculo af te blazen. Daarvoor werd bekend dat ze overweegt een geheel nieuwe fabriek te bouwen om flexibeler op de markt te kunnen opereren.

Op de locatie in Bedum wordt kaas en kindervoeding gemaakt. Er werken 350 mensen.

menu