Fruitbedrijf Oudebosch verwacht vruchtbare verhuizing

Fokke Bos (op de tractor) haalt met Ale Postma de appeloogst binnen op het fruitteeltbedrijf Oudebosch. foto peter wassing

De eerste Elstars zijn geoogst, verse appeltaart is in de maak. De medewerkers van familiefruitteeltbedrijf Oudebosch zien vanuit hun boomgaard in Kommerzijl hun gedwongen verhuizing hoopvol tegemoet.

Marijke van Woudenberg (65) zit op een houten bankje met een plastic afwasteil vol Elstars op schoot. Met een oranje schilmesje ontdoet ze de appels vakkundig van hun schil. ,,Voor in de appeltaart’’, licht ze toe.

Smaak uitstekend

Van Woudenberg steelt stiekem een hap van een partje. Een glimlach. ,,Nou, de smaak valt me niet tegen.’’ Ofwel, in minder nuchter Gronings: ze smaken uitstekend.

De appels zijn de eerste van de nieuwe oogst. Vers geplukt komen ze in grote kisten voorbij gereden over het erf, voortgetrokken door een kleine trekker.

Plaats van handelen is de 20 hectare grond tussen Kommerzijl en Niehove. Hier bestieren Marijke, haar man Jan (68), hun dochter Els Tolner (36) en haar echtgenoot Harald (38) hun appel-, pruimen- en kersenboomgaard, een boerderijwinkel en een zogeheten koelhuis waar de oogst wordt gesorteerd en deels tot sap en moes verwerkt. Acht vaste medewerkers helpen het viertal met de oogst, de verkoop en al wat nodig is om de boomgaard in goede conditie te houden.

Verleden tijd

De gaard, bereikbaar via een kronkelige landweg en reikend tot aan Kommerzijl, is het hart van het bijna vijftig jaar oude familiefruitteeltbedrijf Oudebosch. Al wat er groeit, komt terecht in de boerderijwinkel op het erf en een tweede vestiging in Groningen, aan de Paterswoldseweg. Nog wel.

Over een paar weken is de winkel in Stad verleden tijd. De familie moet op zoek naar nieuw onderdak, aangezien woningbouwcorporatie Nijestee het pand wil slopen voor nieuwbouw. De familie verwacht deze week witte rook voor een nieuwe stek. Waar ze terechtkomen? Daarover laat Els zich nog niet uit.

Wel is er het volste vertrouwen in een succesvolle voortzetting van de zaak, ook op een nieuwe locatie. Jan: ,,We gaan al een tijdje mee, dus we zijn niet zo snel nerveus te krijgen. We denken na over de verkoop van nieuwe producten en of we ons concept willen aanpassen. Maar dat besluiten we pas als het nieuwe pand er is en we ook weten hoe veel ruimte we hebben.’’

‘Overweldigd met mails en tips’

In 2018 is het vijftig jaar geleden dat Jan, als klein jochie al veelvuldig in de boomgaard van de buurman te vinden, de eerste fruitbomen plantte op de boerderij in Kommerzijl. Hij was 19 en verhuisde mee met zijn ouders, die tot dan toe boerden in Alphen aan den Rijn.

Jan: ,,We hadden helemaal niet het idee om een winkel te beginnen.’’ Maar de tijd bleek er rijp voor; een verswinkel als tegenhanger van de supermarktfruitverkoop, waaraan kwekers door tussenkomst van veilingen en grootgrutters maar weinig verdienen.

Al gauw vond Jan een pand aan de Parkweg. In 1984 verhuisde hij, inmiddels tien jaar samen met zijn echtgenote Marijke, naar de Paterswoldseweg. De klanten verhuisden – en verhuizen, vermoedelijk – mee. Marijke: ,,Het is ongelofelijk, maar nadat bekend werd dat we daar weg moeten, zijn we overweldigd met mails en tips. De eerste zat gisterochtend om 04.35 uur in de inbox.’’

menu