Frustraties bij CDA over herindeling

Er heerst onvrede en spanning in het Groningse CDA over de wijze waarop het provinciebestuur omgaat met de herindeling in Noord-Groningen en Haren.

Onlangs plofte bij Ruth Peetoom, landelijk partijvoorzitter van het CDA, een brief uit Groningen in de bus. In eigen kring wordt de herindeling, die tegen de afspraak van bovenaf zou zijn opgedrongen, hier en daar slecht verteerd. Ook CDA-gedeputeerde Patrick Brouns krijgt ervan langs. Hij zou 180 graden zijn gedraaid en verkiezingsbeloften bij het grof vuil hebben gezet.

Geen gezamenlijke koers

Het CDA zit sinds vorig jaar met SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66 in een provinciebestuur dat aankondigde de herindeling aan de gemeenten over te laten. Toen dat in de regio Noord-Groningen en de gemeente Haren, die zelfstandig wilden blijven, niet leidde tot een gezamenlijke koers en keuze van fusiepartner(s), zette de gedeputeerde druk op de betrokken gemeenten.

Doel van de operatie: afscheid nemen van de lappendeken van 23 gemeenten. En ook krachtiger bestuur in de regio dat de zaken voor de burger prima voor elkaar heeft.

Pijnlijk

Ronald Knegt, voorzitter van de CDA-fractie in Provinciale Staten, bevestigt dat er intern stevige signalen zijn afgegeven. ,,Het klopt dat in onze partij flink wordt gediscussieerd over het herindelingsdossier. Het verdwijnen van gemeenten wordt door een aantal mensen als bijzonder pijnlijk ervaren. Het is een buitengewoon pittig proces.’’

Knegt steunt echter het collegebeleid en de aanpak van de gedeputeerde. ,,Hij heeft de gemeenten alle kans gegeven er met elkaar uit te komen. Op een aantal plaatsen is dat prima gelukt. In de regio’s Midden-Groningen en Westerwolde zijn goede fusie-afspraken gemaakt. In Noord-Groningen gaat het er anders aan toe. Wij vinden het begrijpelijk dat het provinciebestuur daar enige regie voert. Dat gebeurt overigens in overleg met de gemeenten.’’

Aandachtspunt

Annemarie Knottnerus, voorzitter van het partijbestuur in Groningen, kent de brief aan Peetoom niet. ,,Het CDA heeft met de coalitiepartijen een bestuursakkoord gesloten. Met de inhoud daarvan bemoeien we ons niet. Je moet elkaar niet voor de voeten lopen.’’

Het CDA-partijbestuur in Groningen noemt de herindeling wel een ‘aandachtspunt’. ,,Omdat de menselijke verhoudingen in onze partij erg belangrijk zijn. We willen iedereen bij elkaar houden’’, aldus Knottnerus. Fractievoorzitter Knegt betreurt dat de boze brief ook hem niet heeft bereikt en direct naar landelijk voorzitter Peetoom is gestuurd. Zij kan de brief doorsluizen naar echtgenoot René Paas, de nieuwe commissaris van de Koning in Groningen. ,,Ze zullen het er bij de aardappelen wel over hebben’’, aldus Knegt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.