Fusie Haren van de baan

De gemeente Haren gaat definitief een toekomst als zelfstandige gemeente tegemoet. Zo besliste de gemeenteraad gisteravond.

Een meerderheid van de raadsleden stemde in met het voorstel van het college van B en W om zelfstandig te blijven. Hiermee komt een einde aan een lange periode van soebatten over al dan niet herindelen met Tynaarlo, dan wel Groningen en Ten Boer.

Voorstanders (coalitiepartijen D66, Gezond Verstand Haren, VVD, plus oppositiefractie CDA) noemden de keuze voor zelfstandigheid een logische stap na het uitgebreide voorbereidingtraject, waarin Tynaarlo een ‘huwelijksaanzoek' van Haren afwees. Het is tijd voor duidelijkheid voor inwoners en medewerkers van de gemeente, zo luidde de breed gedeelde opvatting bij zowel coalitie- als oppositiepartijen.

Via een amendement dwongen de fracties van D66, GVH en het CDA wel af dat het college het besluit verder onderbouwt met een meerjarenbegroting, de resultaten van de in 2014 gehouden burgerraadpleging – waarbij het gros zich uitsprak tegen samengaan met Groningen – en de uitkomsten van eigen onderzoek.

'Voorstel zonder onderbouwing'

Tegenstemmers van het voorstel lieten zich kritisch uit over de manier waarop het college te werk gaat. ,,We tekenen een blanco cheque voor zelfstandigheid en de onderbouwing wordt achteraf geleverd”, concludeerde Hans Sietsma, fractievoorzitter van GroenLinks. ,,Dit gaat over de toekomst van Haren, iets waar we ons de afgelopen jaren erg druk over hebben gemaakt. Nu moeten we het doen met voorstel zonder onderbouwing.”

Fusiewethouder Michiel Verbeek (D66) betoogde dat zelfstandig blijven de best overgebleven optie is nu buurgemeente Tynaarlo heeft aangegeven het te vroeg te vinden voor een huwelijk. ,,Deze keuze krijgt geen dikke negen, maar een zesje. Als kleine gemeente moeten we onze positie blijven bevechten. Maar het is een beter alternatief dan het al eerder door de raad afgewezen alternatief van Groningen.”

Huishoudboekje is beter op orde

Al te grote zorgen over de financiële gevolgen en vrees voor een gedwongen herindeling als blijkt dat een zelfstandig Haren het toch niet redt, zijn volgens Verbeek niet nodig. Hij benadrukte de blijvende samenwerking met omliggende gemeenten en het feit dat Haren zich de afgelopen decennia goed heeft gered. Bovendien heeft de gemeente haar huishoudboekje beter op orde dan enkele jaren geleden.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.