Fusie merkbaar voor Vlagtwedde

De fusie met Bellingwedde wordt nu al merkbaar in het dagelijks leven van de Vlagtwedders. Die kunnen nog maar eens per maand hun restafval kwijt.

In Bellingwedde is het al een tijdje zo dat de inwoners hun grijze afvalbak nog maar eens per maand kunnen laten ledigen. Dat was ooit twee keer per maand. Bellingwedde wil met deze maatregel bereiken dat afval beter wordt gescheiden en zo het milieu een handje helpen. Ook willen ze op kosten besparen: het laten verwerken van restafval is duur.

Afval scheiden

In Vlagtwedde gaat dit afvalregime volgende maand ook gelden. ,,Wij doen dit ook uit milieuoverwegingen en om kosten te drukken’’, zegt de Vlagtwedder wethouder Seine Lok (CDA). ,,Maar het heeft natuurlijk ook te maken met de herindeling. Wij harmoniseren op deze manier ons afvalbeleid.’’

Vlagtwedde gaat vanaf oktober plastic en drankenkarton gescheiden ophalen. Dat is bij de fusiepartner nu al het geval.

Bellingwedde en Vlagtwedde fuseren op 1 januari 2018 tot de nieuwe gemeente Westerwolde. De voorbereidingen op de fusie lopen al geruime tijd. Op verschillende terreinen wordt al samengewerkt. Op het gebied van de sociale diensten bijvoorbeeld en cultuur: beide gemeenten organiseren samen de Grunneger Weke, waarvan doel is het onder de aandacht brengen van de Groninger taal en cultuur bij de inwoners van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde.

Beleidsterreinen in elkaar schuiven

De gemeentebestuurders bereiden de fusie verder voor met de wetenschap dat de ministerraad er positief tegenover staat. Afgelopen vrijdag zette die het licht op groen. ,,Een heel belangrijke stap’’, zegt burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde. ,,Ons voornemen moet nu nog langs de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer.’’

Zij en haar collega Leontien Kompier verwachten dat die ook akkoord gaan en dat het finale jawoord er aan zit te komen. In afwachting daarvan gaan ze verder met het samensmeden van de twee ambtelijke organisaties.

,,Ook gaan we steeds meer beleidsterreinen in elkaar schuiven’’, aldus Kompier. ,,Zo moeten we bijvoorbeeld de belastingtarieven voor de nieuwe gemeente bepalen.’’ Hoe dat gebeurt, is nog niet bekend. De belastingdruk in Bellingwedde is hoger dan in Vlagtwedde.

Nieuwe burgemeester en gemeentehuis

Het is nog niet bekend waar het gemeentehuis van de nieuwe gemeente komt. ,,Daar buigen we ons in het volgend jaar ook over’’, kondigt Kompier aan.

De verkiezing voor de gemeenteraad van Westerwolde is op 22 november 2017. De nieuwe raad zet ook de procedure in gang die moet resulteren in de benoeming van een nieuwe burgemeester. Janneke Snijder wordt dat zeker niet. Zij legt de burgemeestersketting eind 2017 neer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.