Fusiedebat Haren: toon scherpt aan

De toon van het fusiedebat wordt met de informatieavond feller. Gedeputeerde Patrick Brouns kreeg het woensdag voor zijn kiezen tijdens een bijeenkomst op het Provinciehuis in Groningen.

Hareners zijn de zachtmoedigheid voorbij. In hun woorden althans. Het D66-lid Iris van Melle trok woensdagavond fel van leer tegen gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) tijdens een informatieavond, die was bedoeld de keuze van de provincie te onderbouwen om Haren, Groningen en Ten Boer te laten fuseren.

,,Soapserie’’

De jonge D66-vrouw katapulteerde haar handgeschreven uiteenzetting met heldere stem de zaal in. De strekking: Brouns heeft zich danig vergaloppeerd in de wijze waarop hij zich over Haren uitlaat. De gedeputeerde zou zijn woongemeente hebben afgeschilderd als ,,het kleine dwarse broertje’’ van Groningen en het fusieproces als ,,circus Haren’’ en een ,,soapserie’’.

Een karaktermoord op Haren, constateerde ze, waarna Van Melle Brouns opriep tot politesse. ,,Ik wil hem vragen om nog eens in zijn ogen te wrijven als hij droomt van de megagemeente Groningen en zich om te draaien en te kijken naar Haren. U heeft gezegd dat u gemeenten niet gaat dwingen tot herindeling. Wat mij betreft mag u daar uw eigen politieke lot aan verbinden.’’

Persoonlijke aanval

Brouns bleef kalm en liet weten niet gediend te zijn van zo’n persoonlijke aanval. Ook betoogde hij, niet voor de eerste keer deze avond, dat de provincie een weloverwogen besluit heeft gemaakt, mede op basis van vijf onderzoeksrapporten die een zelfstandige toekomst als risicovol aanmerken.

Brouns: ,,Als provincie hebben we een verantwoordelijkheid, voor gemeenten die het ook over een paar jaar nog financieel redden. Wat daarbij ook telt is regionaal evenwicht.’’ Als later blijkt dat Haren toch niet zelfstandig kan blijven, zo schetste de gedeputeerde, dan is aansluiting bij Groningen en Ten Boer of andere buurgemeenten niet meer mogelijk omdat zij dan al te ver in het proces zitten. ,,Dan betalen de inwoners twee keer de prijs.’’

Ergernis

Voor een groot deel van de 85 aanwezigen – onder wie geen enkele Ten Boerster – wekte Brouns met zijn herhaaldelijke verwijzingen naar de financiële rapporten slechts ergernis. Het belangrijkste verwijt: het debat blijft maar aan de oppervlakte en de informatie is tegenstrijdig of wordt selectief gelezen. In de woorden van een Harener uit het publiek: ,,Brouns heeft de kaften van die rapporten gezien, niet de inhoud.’’

Intussen lijkt niemand meer te weten wie er gelijk heeft: zij die beweren dat Haren het financieel prima redt en zij die dit bij hoog en laag blijven tegenspreken.

Bijval uit het publiek

De Groningse wethouder Ton Schroor trachtte nog een grote zorg weg te nemen door te garanderen dat niemand de intentie heeft de groene buffer tussen Haren en Groningen vol te bouwen. Hij wees daarbij op de mogelijkheid om verderop in de procedure afspraken te laten vastleggen.

De bestuurlijke voorstanders van een fusie kregen eenmaal bijval uit het publiek. Anje Toxopeus stelde vast dat een groeiende minderheid in Haren wél kansen ziet in een herindeling. Ze richtte zich tot wethouder Michiel Verbeek (D66) en verzocht hem – en daarbij het hele college – hiervoor niet de ogen te sluiten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.