Fusieschool wacht op aardbevingsgeld

De openbare basisscholen De Munte in Termunterzijl en De Woldrakkers in Woldendorp kunnen bij hun voorgenomen fusie volgend jaar mogelijk nog niet terecht op de beoogde nieuwe locatie.

De onderhandelingen met de NAM over een gezamenlijk nieuw onderkomen in Woldendorp verlopen volgens onderwijswethouder Jan Menninga ,,traag als dikke stroop’’. Een akkoord komt mogelijk niet op tijd om beide scholen daar na de fusie samen te huisvesten, zoals gepland.

Stapje voor stapje

De gemeente Delfzijl wil in Woldendorp een tijdelijk onderkomen realiseren waar vanaf volgend schooljaar alle 150 leerlingen van de fusieschool terecht kunnen. Dat moet voor maximaal tien jaar een tussenoplossing bieden tot het beoogde Kindcentrum in het dorp klaar is.

Menninga sluit niet uit dat de nieuwe fusieschool nog een seizoen moet overbruggen in De Munte. Een jaar voor de fusie is de gemeente er nog niet uit met de NAM over de kostenverdeling voor de tijdelijke huisvesting in Woldendorp. ,,Uiteindelijk komen we er vast uit, maar het gaat stapje voor stapje.’’

De fusie zit al langer in de pijplijn, maar moet nog definitief groen licht krijgen van de gemeenteraad. Als die er op 27 oktober mee instemt, gaan De Munte en De Woldrakkers vanaf augustus 2017 samen verder.

Voorstel

Fusie is volgens scholenkoepel Marenland onontkoombaar door de bevolkingskrimp. De Woldrakkers telt nog 71 leerlingen, maar De Munte zit al onder de 55. Marenland wil een gedwongen sluiting voor zijn als dat verder zakt tot onder de minimumnorm van 23 kinderen.

De plannen voor het Kindcentrum waar de fusieschool uiteindelijk zijn intrek neemt, moeten volgens de onderwijswethouder nog worden uitgewerkt. In Wagenborgen is de gemeente al verder met zo’n zelfde Kindcentrum, op de locatie van voormalig psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk. Dat huisvest vanaf 2019 de al gefuseerde obs De Waarborg en cbs De Burcht plus kinderopvang. Als het aan de gemeente ligt, komt ook de obs Meedhuizen daar nog bij. In februari komt Menninga met een uitgewerkt voorstel in de gemeenteraad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.