Kids United werkt ook mee aan de line-up.

G-team FC Groningen begint aan de Bijzondere Eredivisie: 'Dat FC Groningen-shirt geeft zoveel trots'

Kids United werkt ook mee aan de line-up. Foto: Kids United

De laatste training is geweest en de opstelling is rond. Zondag speelt het G-team van FC Groningen, met spelers van Kids United, z’n eerste Bijzondere Eredivisiewedstrijd in Heerenveen. Coach Onno Kukler heeft er zin in. „Dat FC Groningen-shirt geeft zoveel trots.”

De F-jes, dat kennen we wel: de allerkleinste jochies en meiden bij de plaatselijke voetbalclub, die op onmogelijke tijden in het weekend wedstrijdjes tegen elkaar spelen. Maar dat G-voetbal ook bestaat? En wat dat dan is? Dat is een stuk minder bekend, weet Onno Kukler, die in 2003 aan de basis stond van de Groningse G-voetbalvereniging Kids United. Daarom is hij zo blij met de Bijzondere Eredivisie.

De competitie begint dit weekend. Teams van onder meer FC Groningen, Ajax en Heracles gaan de strijd met elkaar aan; G-teams, met spelers die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Kukler, zelf vader van een zoon met een beperking en een groot voetbalhart, begeleidt al jaren G-spelers tussen de 12 en de 18 jaar bij Kids United.

En ongeveer een jaar geleden kreeg hij telefoon van maatschappelijk partner FC Groningen. De club wilde een Kids United-team adopteren om namens FC Groningen mee te doen aan de Bijzondere Eredivisie, een initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Net echt: Bijzondere Eredivisie komt ook op TV

Nou, daar had Kukler wel oren naar. „Het is fantastische promotie voor het G-voetbal”, zegt hij. „Om te laten zien dat kinderen met een beperking ook veel plezier beleven aan voetbal en samen sporten. En voor die kinderen is er niets mooiers dan voetballen in het shirt van FC Groningen. Dat geeft zoveel trots, als ze dat aantrekken.”

Net als de echte komt ook de Bijzondere Eredivisie op televisie. Eind november zendt de KRO-NCRV een zesdelig programma uit over de start van de competitie. Dus zijn er camera’s op het veld en interviews voor en na de wedstrijden. „De spelers zijn er inmiddels een beetje aan gewend”, lacht Kukler. „Maar het maakt het allemaal heel echt.”

De eerste wedstrijden van de Bijzondere Eredivisie vinden dit weekend plaats. Kukler en zijn team reizen per touringcar - plus twee busjes met supporters - naar Heerenveen. In het sportpark tegenover het Abe Lenstrastadion treffen ze niet alleen SC Heerenveen zelf, maar ook FC Emmen. De Bijzondere Eredivisie bestaat namelijk niet uit losse wedstrijden, maar uit een aantal ééndagstoernooitjes.

Plezier staat voorop

„Dat is leuker voor de spelers dan helemaal moeten afreizen voor één wedstrijdje van twee keer twintig minuten”, legt Kukler uit. Want daar gaat het vooral om: dat de jonge spelers het leuk hebben. Tuurlijk: als coach hoopt Kukler stiekem wel op winst in Heerenveen. „Maar het plezier staat voorop. We hebben met de andere clubs ook afgesproken: als we zien dat één team veel te sterk is, wisselen we bijvoorbeeld een heel goeie speler voor een wat zwakkere. En we willen eigenlijk aan het eind van het seizoen alle teams in Zeist een prijs te geven. De hele competitie moet een feest zijn.”

Aan de Bijzondere Eredivisie nemen in totaal tien clubs deel: ADO Den Haag, Ajax, De Graafschap, FC Emmen, FC Groningen, Heracles, Excelsior Rotterdam, VVV Venlo, SC Heerenveen en FC Utrecht. De thuiswedstrijden speelt Groningen op Corpus Den Hoorn: daar ontvangt het over een paar weken Ajax, Heerenveen en Emmen.

menu