GGD Drenthe en Groningen melden forse stijging besmettingen en leeftijd loopt op

Een vrouw laat zich testen in de GGD-teststraat in Veendam. Foto: Corn� Sparidaens

Het aantal coronabesmettingen in Groningen en Drenthe is in een week tijd harder toegenomen dan de weken ervoor. De gemiddelde leeftijd stijgt en er zijn meer besmettingen in zorginstellingen.

De GGD’s in Groningen en Drenthe spreken in hun wekelijkse updates over een ‘zeer ernstige’ situatie. In Drenthe kwamen er in een week tijd 1.739 besmettingen bij en dat is aanzienlijk meer dan de 1.030 van een week eerder. In Groningen steeg het aantal tot 1.974 en dat waren er een week eerder nog 1.061.

Het aantal mensen dat zich laat testen neemt ook toe. In Groningen worden er dagelijks gemiddeld zo’n 2.500 mensen getest en in Drenthe zo’n 2.000. Daarvan blijkt een steeds groter aantal werkelijk besmet, in Groningen ruim 8 procent en in Drenthe ruim 12 procent.

Geen onderzoek

Vanwege het grote aantal besmettingen is de GGD Groningen niet meer in staat al het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Mensen die positief zijn, worden gevraagd zelf hun contacten in te lichten.

Uit het bron- en contactonderzoek dat nog wel gedaan wordt, blijkt dat nog steeds verreweg de meeste besmettingen thuis ontstaan, of tijdens een bezoek aan iemand anders thuis. Daarna volgt het werk als besmettingsbron. Een groeiend aantal mensen raakt besmet in een zorginstelling, stelt de GGD Groningen.

Ook valt op dat de gemiddelde leeftijd van de besmette mensen hoger wordt. In Groningen is 53 procent tussen de 30 en 65 jaar en 18 procent ouder dan 65 jaar. In Drenthe zijn de meeste besmettingen, 11,8 procent, in de leeftijdsgroep van 50 tot 54 jaar.

Zestien doden

De GGD Groningen meldt twaalf sterfgevallen aan corona afgelopen week. De GGD Drenthe telde in dezelfde week vier coronadoden. Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe. Volgens het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland lagen er woensdagochtend in Groningen 84 covid-patiënten in de ziekenhuizen, in Friesland 76 en in Drenthe 31. Ruim een kwart daarvan is overgeplaatst vanuit andere regio’s.

De verwachting is dat de pandemie in Noord-Nederland nog heviger zal worden de komende tijd. Het reproductiecijfer R is volgens medisch lab Certe en het UMCG weliswaar iets gedaald tot 1,19, maar alles boven de 1 betekent een groei. De GGD’s roepen de bevolking dan ook nadrukkelijk op zich tijdens de kerstdagen aan de maatregelen te houden en met zo min mogelijk mensen samen te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen