Bij de grensovergang Bad Nieuweschans-Bunde is door de GGD Groningen dinsdagochtend een grotere mobiele testcontainer neergezet.

Die vervangt de kleine unit die er nu toe stond en waarin de ruimte erg beperkt was, voor zowel de GGD-medewerkers als de bezoekers.

Die unit was tijdelijk en zou aanvankelijk vervangen worden door een groter voertuig uit Duitsland. Dat kampte met pech. ,,Wij hebben er nu een grote container neergezet’’, zegt woordvoerster Hanneke Mensink van de GGD. Daarin worden de testen uitgevoerd maar zit ook het laboratorium waarin wordt onderzocht of de bezoekers al dan niet met het coronavirus zijn besmet.

Mantelzorg of stage

De testunit is bedoeld voor mensen die wegens ‘maatschappelijk verkeer’ , denk aan het verlenen van mantelzorg of het lopen van een stage, naar Duitsland moeten. Zij kunnen zich in de unit gratis laten testen en krijgen, bij een negatieve uitslag, een Duitstalig tesbewijs mee.

Als de betrokkenen bij de grens worden gecontroleerd, moeten ze dat bewijs kunnen laten zien om Duitsland binnen te komen. De Duitsers controleren de grens steekproefsgewijs intensiever omdat ze Nederland als een ‘hoog-risico gebied’ beschouwen.

Vorige week was het op de ‘openingsdag’ van de testunit druk. ,,In de afgelopen dagen hadden we gemiddeld 50 bezoekers per dag’’, vertelt Mensink. Dat ligt boven het door de GGD verwachte gemiddelde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen