GGZ-instelling Lentis lijdt fors verlies en moet ingrijpen

Ggz-instelling Lentis heeft vorig jaar 12,4 miljoen euro verlies geleden en heeft fors moeten ingrijpen. Dat blijkt uit de jaarrekening over 2016.

Psychiatrische patiënten moeten vaker wachten en worden meer doorverwezen naar andere instellingen. Honderdvijftig medewerkers zijn of worden ontslagen. Toch blijft Lentis ook dit lopende jaar verlies lijden. Maar na de reorganisatie en andere maatregelen blijft het verlies dit jaar beperkt, verwacht bestuursvoorzitter Martin Sitalsing.

Meer onkosten

Op de zorgverlening heeft Lentis vorig jaar 4,6 miljoen verlies geleden. Grotendeels doordat de instelling de afgelopen jaren meer zorg heeft verleend dan was afgesproken met de zorgverzekeraars. Het lukt niet om bij alle verzekeraars die extra geleverde zorg vergoed te krijgen.

Voor ontslagregelingen en andere reorganisatiekosten heeft Lentis 5,4 miljoen euro moeten reserveren. Daarnaast heeft de organisatie een onverwachte strop geleden van 2,4 miljoen euro aan extra personeelskosten. Na een landelijke rechtszaak zijn ggz-instellingen gedwongen extra onregelmatigheidstoeslag over vakantiegeld uit te betalen aan werknemers, over de afgelopen vijf jaar.

Zicht op zwarte cijfers

Lentis is in Groningen en Noord-Drenthe de grootste instelling voor psychiatrische zorg en heeft daarnaast een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen. De organisatie leed in 2016 voor het eerst verlies, net als veel andere instellingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Tot nu toe konden de verliezen nog opgebracht worden uit het eigen vermogen maar de banken eisen dat er weer zicht komt op zwarte cijfers in 2020.

Daarvoor heeft de instelling al maatregelen in gang gezet. Zo zijn 70 fulltime banen geschrapt, wat neer komt op 150 medewerkers. Die zijn voor een groot deel al vertrokken, deels door het aflopen van tijdelijke contracten. Verder bezuinigt Lentis op kantoren en andere panden. Er is 1 miljoen euro gereserveerd voor de afkoop van een langdurig huurcontract.

Kleinschalige hulp op de schop

Met name de verzorgingshuizen van de ouderenzorg-poot van Lentis waren verlieslijdend. Daarom ziet de organisatie zich genoodzaakt om kleinschalige verpleeg- en verzorgingshuizen te sluiten en meer te concentreren. ,,Puur vanwege de betaalbaarheid’’, zegt bestuursvoorzitter Martin Sitalsing. ,,Terwijl we eigenlijk juist voorstander zijn van kleinschaligheid.’’

In nieuwe afspraken met zorgverzekeraars, gemeenten en andere financiers wil Lentis voorkomen dat er weer zorg niet wordt vergoed.

De afspraken gaan over het verder afbouwen van het aantal bedden waar patiënten worden opgenomen, en uitbreiden van de zogeheten ambulante hulp bij mensen thuis. Verder wil de organisatie meer gaan doen aan het voorkomen van psychische ziektes door leefstijladviezen.

Wachtlijsten

,,We willen goede en toegankelijke zorg blijven bieden’’, zegt Sitalsing. Hij benadrukt dat de wachtlijsten slechts voor sommige verzekeraars kunnen gelden en dat mensen via die zorgverzekeraars worden doorverwezen naar andere instellingen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.