GS verdeeld over Blauwestad

Bouwbedrijf Geveke wil in het woon- en watergebied Blauwestad in de gemeente Oldambt 150 woningen bouwen. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

In het college van Gedeputeerde Staten is over het bouwplan van Geveke verdeeldheid ontstaan. Gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) wil niets liever dan Blauwestad in een rap tempo ontwikkelen. Zijn collega Eelco Eikenaar (SP) vreest dat met een stevige bouwimpuls minder woningen worden verkocht in omliggende gemeenten in krimpgebied Oost-Groningen.

Concurrentie en leegstand

Eikenaar voelt zich gesteund door wethouder Hennie Hemmes (SP) van Pekela die bang is voor concurrentie en leegstand. Ook wethouder Kees Swagerman (SP) van Oldambt vindt dat de provincie zich moet inhouden omdat hij die vrees deelt en geen ruzie wil met de buren. De provincie is eigenaar van Blauwestad en heeft er op papier als projectontwikkelaar alle belang bij dat er veel kavels worden verkocht aan Geveke. Sinds het weglopen van bouwbedrijven Ballast Nedam en BAM in 2007 en het instorten van de huizenmarkt heeft de provincie op het bouwproject van 130 miljoen euro al ongeveer 70 miljoen euro afgeschreven. De VVD gooide woensdag in Provinciale Staten een steen in de vijver. De liberalen vinden dat na een reeks magere jaren de provincie in Blauwestad het ijzer moet smeden als het heet is.

Dat het college verdeeld is over de woningbouwplannen in het Havenkwartier, kwam tijdens de vergadering niet naar voren. Gedeputeerde Henk Staghouwer hield zich daarover wijselijk stil. Hij bevestigde al sinds september in gesprek te zijn met Geveke en vroeg de broedende kip niet te storen. VVD-Statenlid Nico Bakker wilde weten of de broedende kip nog wel op het ei zit. D66 stelde voor de discussie over woningbouw in Blauwestad nog niet te voeren en sprak van een overval. Groninger Belang hekelde de dubbele pet van de provincie. Die wordt geacht gemeenten te laten inzien dat ze niet ongebreideld kunnen bouwen en afspraken te bewaken, terwijl ze zelf als projectontwikkelaar in Blauwestad er alle belang bij heeft om veel bouwkavels te verkopen.

Ambitie

Ondertussen zat Harry Leggedoor, directeur en eigenaar van bouwbedrijf Geveke, zich op zijn kantoor te verbijten. ,,We denken dat onze ambities passen in het bestemmingsplan. De unieke ligging van Blauwestad schreeuwt om een invulling als deze.’’ Hij legt uit dat Geveke een aanvraag indient voor 36 energieneutrale woningen in het Havenkwartier. ,,Dat plan kan uitgroeien tot een historisch havenstadje van 150 woningen. Hoe duur de woningen zijn? Dat weten we nog niet. Als er acht woningen zijn verkocht, beginnen we met de bouw. Zien is geloven.’’

Statenlid Bram Schmaal van Groninger Belang wil af van de dubbele pet van de provincie. ,,Trek je als provincie terug en gooi Blauwestad over de schutting bij de gemeente Oldambt.’’ Dat lijkt Staghouwer een slecht idee. ,,Waar haalt de gemeente 75 miljoen euro vandaan om Blauwestad over te nemen?’’ Wat in ieder geval wel mag worden gebouwd zijn zogeheten ‘tiny houses’. Kleine woningen van maximaal 20 vierkante meter voor mensen die goedkoper en duurzaam willen leven. De Partij voor de Dieren kreeg van Staghouwer de toezegging dat ze in het weekend van 15 tot en met 17 juli te bezichtigen zijn op het festival Xpeditie Blauwestad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.