Galeriehoudster: dumpprijzen op veiling doen kunstenaar geen recht

Overleven is voor kunstgalerieën in deze tijd geen sinecure. Eigenaresse Tjitske Regnery (63) van galerie Ruigewaert in Niezijl is daarom trots dat zij haar dubbele lustrumviering kan aankondigen.

Regnery en haar man Henk Menger (69) kwamen elf jaar geleden bij toeval in Niezijl terecht. ,,Na een zoektocht van anderhalf jaar naar een pand belandden we in Niezijl. Voordien woonden we in Haren. Ons pleziervaartuig lag in Lauwersoog. Door een keer een andere route te nemen op weg naar huis, kwamen we door Niezijl. We werden verliefd op deze boerderij. Zo zijn we hier beland’’, zegt Regnery.

Verhuien

Toentertijd waren de kunstgaleriën van Mebius in Noordhorn en Aafke Holman in Burum befaamd. ,,In overleg met die twee eigenaren hebben we ons hier gevestigd. Stiekem dacht ik aan een verbindende kunstroute.’’

Een jaar na dato sloten beide collega-galeriehouders onverwachts hun deuren. Bij aanvankelijk gebrek aan klandizie zetten Regnery en Menger hun pand in Niezijl te koop met het plan om de galerie te verhuizen naar ‘kunstdorp’ Eenrum. Aspirant-kopers stonden evenwel niet te trappelen. ,,Toen een jaar later er bij ons eindelijk de loop in was gekomen, besloten we hier te blijven.’’

Uniek concept

Naar eigen zeggen kreeg Regnery van die stap nimmer spijt. Drie jaar geleden lanceerde ze een nieuw expositieconcept dat volgens haar landelijk uniek is. Eenmaal per jaar geeft ze particulieren en verzamelaars de kans de kunstwerken die ze kwijt willen, in te brengen. Ook haar jubileumexpositie getiteld ‘Verborgen schatten’ die volgende week zondag begint – burgemeester Bert Swart van Zuidhorn verricht de opening – heeft dit karakter. Zo’n 130 tot 140 schilderijen zijn ingebracht. Rond de honderd werken krijgen een plek aan de wand. Volgens Regnery zitten er werken bij uit de tijd van de Haagse school en de Groninger kunstschilderskring De Ploeg.

De galeriehoudster verkoopt niet tegen dumpprijzen. ,,Dat gebeurt op veilingen. Daarmee wordt de kunstenaar geen recht gedaan’’, vindt ze. Maar de prijzen zijn wel flink lager dan die welke doorgaans in galerieën worden gehanteerd. Zo kreeg ze een schilderij ingebracht van H.J. Weissenbruch van de Haagse School uit 1800. ,,Daar betaal je in een kunsthal 10.000 euro voor. Ik vraag 3000.’’ Ook een werk van Ton Dubbeldam uit Groningen mag er zijn. ,,Tegenover een galerieprijs van 10.000 euro betaalt een liefhebber bij ons 6000 euro.’' De voorbezichtiging is volgende week zaterdag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.