Vraatzuchtige ganzen kosten provincies Drenthe en Groningen tonnen aan geld

Brandganzen richtten schade aan in weilanden in Groningen en Drenthe. Foto archief Marcel van Kammen

In Groningen en Drenthe is vorig jaar door de provincies meer faunaschade vergoed. De problemen werden vooral veroorzaakt door ganzen.

Dat blijkt uit het overzicht van de bedragen die de provincies in 2019 hebben uitgekeerd. In totaal ging het om 25 miljoen euro, ruim 2,5 miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor. Boeren krijgen niet alle schade vergoed, maar hebben een eigen risico.

In Groningen werd 630 duizend euro uitgekeerd aan boeren voor schade door dieren. Dat was 80.000 euro meer dan in 2018. In Drenthe ging het om ruim twee ton, 50.000 euro meer dan in het voorgaande jaar. In beide provincies kwam de meeste schade aan gewassen op het conto van ganzen, die vooral in waterrijke delen van het gebied zijn te vinden. In Groningen was de vastgestelde schade door de brandgans ruim drie ton, in Drenthe was de kolgans met een schade van 76.000 euro koploper. Ook de grauwe gans joeg boeren op kosten.

Ook problemen door reeën

In Groningen werd de vergoede schade alleen door vogels veroorzaakt, in Drenthe meldden boeren ook problemen door reeën en dassen. In beide gevallen waren de schadebedragen overigens gering. Meer dan driekwart van de totale schade had betrekking op grasland. In de top vijf van schadegewassen in Nederland staat gras ook bovenaan, gevolgd door wintergraan, peer, snijmaïs en appel.

In provincies elders was de schade veel groter. Zo ontvingen boeren in Friesland voor 8,8 miljoen euro aan schadevergoeding en in Noord-Holland 6,5 miljoen. In Gelderland ging het om 3,2 miljoen euro. Er werd afgelopen jaar ook 10 duizend euro uitgekeerd voor schade die is veroorzaakt door wolven. Dat bedrag loopt dit jaar vermoedelijk fors op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen