De Groninger ondernemer Erik Moesker gaat een proef doen met het kweken van garnalen in een compartiment achter de dubbele dijk bij Bierum. Het is de eerste in zijn soort in ons land.

Moesker, oprichter van het bedrijf NoordOogst Aquaponics, is al een tijdje aan het experimenteren met garnalen op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen. Hij wil bij Bierum in een vijver van 400 vierkante meter ondermaatse garnalen, die als bijvangst zijn opgevist door garnalenvissers bij Ameland en Schiermonnikoog, opkweken tot extra grote garnalen van 7 tot 8 centimeter. Hij combineert dat met het verbouwen van zilte gewassen zoals zeekraal en lamsoor. Ook zeebaars behoort tot de mogelijkheden.

,,Het is heel spannend. Ik moet nog veel uitzoeken en uittesten, maar ik hoop dat de Eems straks voor garnalen uit Groningen net zo belangrijk is als nu de Oosterschelde voor mosselen en oesters uit Zeeland’’, zegt Moesker. Hij hoopt in september verder te zijn en te kunnen inschatten of het opschalen van zijn proef mogelijk is. Daarvoor moet hij nog wel op zoek naar financiers.

Goed betaald

Volgens hem wordt er goed betaald voor grote garnalen. ,,In Frankrijk doen ze op de markt zo’n 27 euro per kilo.’’

De garnalen komen in Bierum in water afkomstig uit de Eems. Moesker werd op het idee gebracht door een Groninger visser. ,,Hij zei: ik gooi al die ondermaatse garnalen nu terug en moet ze dan later weer opvissen. Dat kost veel diesel en leidt tot onnodige bodemverstoring. Eigenlijk zou ik ze mee moeten nemen. Dat zette me aan het denken. Ik moest eerst wel allerlei dingen uitzoeken, zoals hoe je die garnalen in leven houdt en wat ze vreten. Daar is maar weinig over bekend. Mijn droom is een gesloten kringloop achter de dubbele dijk, waarbij we garnalenpoep als meststof gebruiken voor het telen van lamsoor, zeewier en zeekraal.’’

Zoutkamp

De Groninger, die subsidie kreeg van onder meer de provincie, werkt bij zijn pilot samen met studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein en enkele garnalenvissers uit Zoutkamp.

De dubbele dijk is een onderdeel van de dijkversterking tussen Delfzijl en de Eemshaven en werd enkele jaren geleden aangelegd. Achter de eerste dijk is een tweede, lagere aangelegd. In het tussengebied is onder meer ruimte voor landbouw, natuur en de zilte teelt van gewassen. Voor dat laatste is zo’n 28 hectare beschikbaar.

De teelt van zilte gewassen is tot nu toe nog niet van de grond gekomen. Verschillende partijen die werden benaderd zagen af van deelname. Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer wordt er nog met verschillende ondernemers gesproken. Hij is blij met de komst van Moesker. ,,We gaan daar veel van leren.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen