Garnwerd voor Winsum lastige keuze

De gemeenteraad van Winsum heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met de herindeling.

Daarbij staat de toekomst van het Middag-Humsterland, dat nu in twee gemeenten ligt, op het spel. In een schriftelijke volksraadpleging mogen de inwoners van dat gebied zich eind deze maand uitspreken over hun eigen dorp, maar het is uiteindelijk de raad die – op 6 december – beslist.

Vooral in Garnwerd en in mindere mate in Feerwerd en Ezinge zijn de meningen verdeeld. Sommige inwoners willen naar de nieuwe gemeente Hoogeland (Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond), anderen naar het Westerkwartier (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn).

Burgemeester Rinus Michels van Winsum heeft in het overleg met buurgemeente Zuidhorn daarom bedongen dat een grenscorrectie mogelijk moet zijn. Als de enige vraag luidt of het Middag-Humsterland in zijn geheel naar één gemeente overgaat, is de uitkomst nu al wel duidelijk, verklaarde hij gisteravond in de raadsvergadering. Dan wordt het Zuidhorn, want in dat deel wonen de meeste inwoners.

De Winsumer raad ging schoorvoetend akkoord met het plan van aanpak voor de volksraadpleging, die het Middag-Humsterland steeds is beloofd zodra er zicht zou zijn op de herindeling in Noord-Groningen. Dat is er nu de vier BMWE-gemeenten elkaar hebben gevonden. Het proces staat onder flinke tijdsdruk.

,,Wat als Garnwerd voor het Hoogeland kiest, of Feerwerd?’’, zo vroeg PvdA’er Jan Willem Nanninga zich af. ,,Staan we een enclave in ons gebied toe?’’

Irma Scheepstra van GroenLinks pleitte nog voor een informatiebijeenkomst voor de inwoners, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar.

,,De uitslag kan wel eens heel ingewikkeld worden’’, concludeerde ook CDA-fractievoorzitter Peter Ritzema. ,,Maar uitstel kunnen we ons niet veroorloven.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.