Garnwerders noemen uitslag volksraadpleging onbetrouwbaar

Niet representatief en onbetrouwbaar. Dat oordeel vellen een aantal inwoners van Garnwerd over de vorig jaar gehouden volksraadpleging over de gemeentelijke herindeling. De Garnwerders willen dat de gemeenteraad van Winsum het huiswerk nog eens overdoet.

Eind vorig jaar werd een volksraadpleging over het Middag-Humsterland gehouden over de gemeentelijke herindeling. De uitkomst daarvan was dat Garnwerd, Feerwerd en Ezinge vanaf 2019 bij de nieuwe gemeente Westerkwartier gaan horen. De gemeenteraad van Winsum ging met veel mitsen en maren akkoord met de uitkomst van die raadpleging.

Enkele inwoners van Garnwerd vinden dat de gemeenteraad over de beoogde herindeling een nieuw besluit moet nemen. Daarbij moet dan rekening worden gehouden met de betrokkenheid van de dorpelingen bij de ontwikkelingen van het Reitdiepdal en de toekomst van de school in Garnwerd.

De Garnwerders noemen de gehouden volksraadpleging manipulatief en onbetrouwbaar. Dit schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad van Winsum en aan het provinciebestuur. ,,Het manipulatieve zit hem erin, dat de in principe eenduidige vraag bij welke gemeente men wil worden ingedeeld, wordt verknipt en vermengd met een heel andere vraag, namelijk of Middag/Humsterland per sé in één gemeente moet liggen. Door te beginnen met deze kwestie worden deze twee zaken op een onacceptabele en voor de burger verwarrende manier bij voorbaat aan elkaar gekoppeld.”

Volgens de Garnwerders was de vraagstelling in de volksraadpleging zodanig dat de uitslag in de richting van aansluiting bij Westerkwartier werd gestuurd. In 2014 werd na een vergadering van de dorpsvereniging Garnwerd juist gesteld dat het dorp bij de beoogde gemeente Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond wilde horen.

Foto: Garnwerd. Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.