GasTerra: ‘Buitenland is bezorgd over Gronings gas’

Er zijn in de buurlanden zorgen of Nederland de komende jaren wel voldoende aardgas uit het Groningengasveld levert.

Dat zegt handelsonderneming GasTerra Service in een bijdrage voor het rondetafelgesprek over de gaswinning in Groningen, op 8 september bij de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken in Den Haag.

Minister Kamp wil de gaswinning uit Groningen de komende vijf jaar beperken tot jaarlijks 24 miljard kuub. Alleen bij koude winters mag de NAM de gaskraan iets verder opendraaien. Volgens Kamp blijkt de laatste jaren dat een lagere en gelijkmatige gasproductie leidt tot minder aardschokken en dus ook minder schade in Groningen.

‘Cruciaal’

De productie is inmiddels fors verminderd. Afgelopen jaar was de productie 28,1 miljard kuub, tegen 42,4 miljard in het jaar daarvoor. Behalve in Nederland zijn ook veel huishoudens in Duitsland, België, en Frankrijk aangewezen op het laagcalorische aardgas uit Groningen.

,,Leveringszekerheid is cruciaal. Tientallen miljoenen consumenten in Noordwest-Europa zijn afhankelijk van het specifieke gas dat in Groningen wordt gewonnen. Ze gebruiken het vooral voor het verwarmen van hun woningen en kunnen dus letterlijk in de kou worden gezet. Hierover bestaan in de ons omringende landen wel zorgen’’, stelt GasTerra.

Niet eenvoudig

Het zegt ook dat de uitvoering van het gaswinningsbesluit van minister Kamp niet eenvoudig zal zijn. ,,De planning van de productie uit het Groningenveld is een bijzonder complex proces, dat bij de uitvoering van het winningsbesluit alleen maar complexer zal worden.’’

GasTerra vraagt zich ook af of het elk jaar zal lukken de gasopslag in Norg te vullen. In de opslag is plaats voor 30 miljard kuub gas. Hij wordt gebruikt als een buffer. Slechts een deel van die totale voorraad kan overigens worden gebruikt om te voorkomen dat de druk in dat veld te veel afneemt.

In de winter kan deze opslag snel bijspringen. Wanneer de temperatuur daalt tot iets boven het vriespunt, verstoken Nederlanders zo’n 80 miljoen kuub gas per dag en tien tot vijftien procent daarvan komt uit Norg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.