Gasakkoord Wiebes kost schatkist 1,7 miljard

Het akkoord dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vorige week heeft gesloten met Shell en ExxonMobil over de stopzetting van de gaswinning in Groningen, kost de schatkist per saldo 1,7 miljard euro. Dat schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer.

Wiebes kwam met de oliemaatschappijen, die samen eigenaar zijn van gasbedrijf NAM, onder meer een nieuwe verdeling van de opbrengsten uit de gaswinning overeen.

Wiebes de fout in met uitspraken: regio draait niet op voor kosten versterking
Lees verder

Dat was volgens de minister nodig omdat de twee bedrijven anders geld zouden moeten gaan toeleggen op de gaswinning, aangezien die de komende jaren snel wordt afgebouwd en uiterlijk in 2030 helemaal stopt.

Tegenvaller

Netto blijft een tegenvaller over van een kleine 1,7 miljard euro, uitgesmeerd over de jaren 2018 tot en met 2022. De overheid loopt door de nieuwe verdeling 2,9 miljard euro aan gasbaten mis, maar daar staan extra belastinginkomsten van 1,2 miljard euro tegenover.

De oliemaatschappijen hebben daarnaast beloofd dat zij geen claim indienen voor het gas dat in de grond achterblijft. Dat is op basis van het huidige prijsniveau 70 miljard euro waard. Ook is afgesproken dat de NAM bijdraagt aan een fonds van in totaal 1 miljard euro om de Groningse economie vooruit te helpen.

'Goed en in balans'

De oliemaatschappijen hebben bovendien de garantie gegeven dat de NAM ook in de toekomst altijd zijn deel van de schade en de kosten van de versterking van gebouwen in Groningen kan blijven betalen. Al met al vindt Wiebes de gemaakte afspraken ,,goed en in balans”.

De linkse oppositie is dat niet met de minister eens. Shell en ExxonMobil ,,krijgen weer 3 miljard van de belastingbetalers”, twittert SP-Kamerlid Sandra Beckerman. ,,We worden gewoon in het pak genaaid. Onvoorstelbaar, deze deal moet onmiddellijk van tafel”, vindt PvdA'er Henk Nijboer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.