Gasberaad en GBB schrikken van nieuw schadeprotocol

Het nieuwe schadeprotocol voor inwoners die bij Centrum Veilig Wonen (CVW) aankloppen en de NAM verantwoordelijk houden voor bevingsschade moet van tafel.

Dat stellen de Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad. Ze zijn het oneens met de wijze waarop CVW straks, met goedkeuring van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, kan omspringen met schademeldingen.

Nieuw schadeprotocol

Tegen het zere been is het voornemen om het vaststellen van vermeende C-schade (niet veroorzaakt door aardbevingen) af te doen met een telefoontje. Als het aan Alders ligt, is het CVW straks niet langer verplicht hierover een rapport op te maken. Inwoners moeten zich, zonder dat er ook maar iets op schrift wordt gesteld door een expert, maar melden bij de nieuwe arbiter. Een contra-expertise aanvragen bij het CVW, is niet meer mogelijk.

Opmerkelijk in het nieuwe schadeprotocol is ook dat gedupeerden die een aannemer kiezen die niet op het lijstje staat van het CVW, pas later een schadecalculatie krijgen. ,, Je kunt er vergif op innemen dat je dan minder geld van de NAM krijgt en het moet doen met een te laag bedrag’’, zegt bestuurslid Jelle van der Knoop van de GBB.

Heet hangijzer in het nieuwe schadeprotocol is het recht van de NAM en het CVW om te werken met flexibele schadecontouren. Dit houdt in dat ze de gemelde schade naar eigen inzicht kunnen koppelen aan een bepaalde beving. Volgens Van der Knoop is dit zeer discutabel.

'Een steen op de maag'

,,Want wie zegt mij dat de gemelde schade werkelijk verband houdt met die ene waarschijnlijk te licht geachte beving. De schade kan toch ook veroorzaakt zijn door een eerdere en zwaardere trilling?’’ Dat laatste wordt ook door Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad niet uitgesloten. ,,Er zijn genoeg mensen die hun schade nog niet hebben gemeld. Ze hebben om uiteenlopende redenen nooit iets van zich laten horen, maar hebben ineens de behoefte om toch aan te kloppen bij het CVW.’’ Wigboldus bevestigt dat het Gasberaad en het GBB volgende week weer om tafel zitten met Alders. ,,Dan moeten we hier nog maar eens over doorpraten. Wat ons betreft is dit nog geen gelopen race. Dit nieuwe schadeprotocol ligt ons als een steen op de maag.’’

Lastig te verteren is ook het voornemen gedupeerden bij woningherstel via het CVW niet op de hoogte te stellen van de schadebedragen. Van der Knoop: ,,Dat is raar. Als je later je huis verkoopt, wil je de nieuwe eigenaar toch kunnen vertellen wat ze met je woning hebben gedaan en hoeveel geld dat heeft gekost?’’

Groninger Gasberaad en GBB die zitting hebben in de zogeheten maatschappelijke stuurgroep van de Nationaal Coördinator Groningen, waren in de veronderstelling dat ze maandag iets te horen zouden krijgen over de rol van de nieuwe arbiter. De inbreng van deze scheidsrechter is nieuw. Eenmaal aan tafel bleek dat Alders in het nieuwe schadeprotocol met heel wat meer voor de dag kwam dan de arbiter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.