Gasberaad luidt noodklok in open brief: Groningse bestuurders leveren regio uit aan Den Haag

Bestuurders in Groningen moeten de regie en verantwoordelijkheid nemen over de versterking in het aardbevingsgebied.

Dat stelt het Groninger Gasberaad maandag in een open brief. Daarin staat dat bestuurders een bureaucratische aanpak moeten zien te voorkomen, dat ze moeten gaan voor een langjarige financiering en dat ze daarin schouder aan schouder moeten gaan staan.

Basis garanties

,,Geloof niet in mooie woorden, maar zorg voor basisgaranties vóórdat u akkoord gaat. De enigen die dat kunnen regelen zijn de bestuurders uit de regio, zij zijn aan zet'', vindt het Gasberaad.

In de brief uit de belangenorganisatie haar bedenkingen over het proces rond de aanpak voor versterking en de organisatie van de Nationaal Coördinator Groningen. Ook de rol van de NAM komt aan de bod.

Genoeg geld

Volgens het Gasberaad moeten de Groningse bestuurders van minister Erik Wiebes van Economische Zaken en Klimaat eisen dat de komende  jaren genoeg geld is voor de versterking van huizen. Ook moet de regio het heft in handen krijgen voordat een nieuwe Nationaal Coördinator wordt benoemd.

Het Gasberaad vindt dat de versterking bestuurlijk niet zo zwaar moet worden opgetuigd en dat regelgeving minder ingewikkeld moet zijn. ,,Benut de energie die in dorpen aanwezig is en respecteer wensen van individuele bewoners.''

Lees hieronder de open brief van het Groninger Gasberaad:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen