Gaskraan kan verder dicht; Frankrijk gebruikt meer Gronings gas dan nodig

Frankrijk en een aantal bedrijven in Nederland krijgen meer gas uit Groningen dan ze nodig hebben, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Daardoor kan de hoeveelheid gas die in Groningen gewonnen wordt mogelijk sneller naar beneden.

Uit cijfers van de landelijke netbeheerder in Frankrijk blijkt bijvoorbeeld dat er driekwart miljard kuub Gronings gas zodanig is vermengd, dat het kon worden gebruikt als hoogcalorisch gas. De leverancier van dat gas bevestigt de cijfers aan de NOS.

Geen vraag naar

Al in 2016 meldde DvhN dat energiebedrijf Engie dat het de komende jaren zou blijven zitten met miljarden kuub aardgas, vooral uit Groningen. Domweg omdat er geen vraag naar was. ,,We houden gas over’’, zei woordvoerder Michael Verheul van Engie, het voormalige Electrabel, toen.

Engie wilde minder gas afnemen, maar was contractueel onmogelijk. ,,Engie wordt gedwongen een aantal miljarden kuub – deels Gronings – aardgas af te nemen zonder dat daar vraag naar is. Noodgedwongen zetten we dit laagcalorische gas om in hoogcalorisch gas, terwijl dat overal in Europa in overvloed beschikbaar is.’’

,,Het is vreemd dat wij gas uit Groningen overhouden, zeker met het oog op de situatie in de provincie en de weerstand tegen de gaswinning’’, aldus Verheul. Gasterra reageerde woest op het bericht en zei toen dat omzetten naar hoogcalorisch gas absoluut niet gebeurde.

Geen Rutte

Woensdagmiddag houdt de Tweede Kamer een groot debat over alles wat met de gaswinning in Groningen te maken heeft. Verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) moet tekst en uitleg komen geven. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had het debat aangevraagd over de besluiten rond de gaswinning en de afhandeling van de schade door aardbevingen. Volgens haar buitelen de ontwikkelingen over elkaar heen. Ze kreeg brede steun voor haar verzoek. Een meerderheid vond het niet nodig om ook premier Mark Rutte te laten opdraven.

De Kamer buigt zich tijdens het debat ook over de gevolgen die de aardbevingen hebben op de gezondheid van de inwoners. Het gaat dan om bijvoorbeeld stress. De Partij voor de Dieren had hierover een apart debat aangevraagd. Geestelijke schade is net zo ernstig en vaak veel moeilijker te herstellen, aldus de partij. Zo’n 10.000 inwoners hebben gezondheidsklachten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.