Gasunie: Winning Groningen maximaal terug naar 14 miljard kuub (update)

De levering van Gronings gas aan huishoudens en industrie kan in jaren met een milde temperatuur worden verzekerd bij een productie van minimaal 14 miljard kubieke meter.

Dat stelt de Gasunie in een advies aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

SodM: maximaal 12 miljard kuub

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de bewindsman echter laten weten dat de productie moet worden gemaximeerd op twaalf miljard kubieke meter om de veiligheid in het aardschokgebied naar een acceptabel niveau te brengen.

Volgens de Gasunie kan het productieniveau alleen worden verlaagd als het huidige principe van 'gelijkmatige winning' door de NAM wordt losgelaten. Daarbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat er in koude jaren veel meer gas moet worden gewonnen. Bij een koude winter als in 1996 zou er 27 miljard kubieke meter gas moeten worden gewonnen.

Gelijk niveau

De aardoliemaatschappij produceert momenteel ongeacht de seizoenen op een gelijk niveau omdat op die manier aardschokken kunnen worden voorkomen. Indien er geen verandering in deze manier van gaswinning komt, dan moet de winning op 21 miljard kubieke meter per jaar blijven. De productie kan volgens Gasunie over dit jaar sowieseo niet lager dan 19,5 tot 21 miljard kubieke meter, ook niet als de gelijkmatige productie direct wordt losgelaten.

Stikstof toevoegen

Gasunie meldt dat het jaarlijks zo'n 33 tot 36 miljard kubieke meter hoogcalorisch gas uit het buitenland en de kleine velden kan omzetten in laag-calorisch gas zoals dat uit het Groningenveld komt. Dat kan door door daar stikstof aan toe te voegen of door menging met laag-calorisch gas.

Gasunie concludeert dat de leveringszekerheid in het lopende jaar niet in gevaar komt door stopzetting van de zes productieclusters rond Loppersum, zoals de NAM wil. Van vier van de clusters concludeert het gastransportbedrijf dat ze definitief dicht kunnen. Van twee andere wordt dat nog nader onderzocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.