Gasunie: gaslek Winschoterdiep pas na weekeinde dicht

Het gaslek in het Winschoterdiep zal pas na dit weekend verholpen zijn. Dat verwacht de Gasunie. Monteurs zijn momenteel druk doende de locatie van het gaslek te traceren.

Het lek bevindt zich onder water. Dat bemoeilijkt de zoektocht.

Het werd woensdag opgemerkt doordat monteurs het water langs de oever zagen borrelen. Eerst werd gedacht aan moerasgass. Bij nadere inspectie blijkt het te gaan om een lek in de gasleiding naar Duitsland. Volgens de Gasunie gaat het niet om een groot lek. ,,Wij zagen het niet terug op onze eigen meters’’, zegt woordvoerder Michiel Bal.

Zeldzaam

Een gaslek onder water is een zeldzaamheid. Meestal is een lek op land, vaak ontstaan door graafwerkzaamheden. Om veiligheidsredenen ontrekken de monteurs dan het gas aan die desbetreffende plek. In dit geval zou de gasleiding volstromen met water en onbruikbaar worden.

Tonnenlijnen

Het Winschoterdiep is tussen de Eexterbrug en de N33 afgesloten voor alle scheepvaartverkeer. Woensdagnacht is het gebied afgezet met twee tonnenlijnen. Schepen worden omgeleid.

,,We hebben eerst de druk in de leiding verlaagd, nu kijken we welke maatregelen we moet nemen voordat het veilig genoeg is voor de scheepvaart’’, zegt Bal. Hoe lang het nog duurt voordat de schippers hun normale route kunnen vervolgen, daarover kan hij ‘geen zinnig woord zeggen’. Een team specialisten van de Gasunie, Provincie Groningen en het Waterschap is daarover in overleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.