Gaswinning in Groningen mag niet in geschiedenis worden weggemoffeld

Gaswinningslocatie bij Overschild. Foto: Archief DvhN/Kees van de Veen

Houd rekening met de betekenis die de aardgaswinning voor Noord-Nederland heeft gehad. Die boodschap viel dinsdag te horen op een bijeenkomst over de aanstaande energietransitie in de regio.

Nu de gaswinning in Groningen binnen een paar jaar wordt stopgezet, moet Noord-Nederland zich klaarmaken voor veranderingen. De jarenlange gaswinning moet echter niet in de geschiedenis worden weggemoffeld.

In Heerlen gebeurde dat wel, zei programmamanager duurzaamheid Eric-Jan Reemers van die Zuid-Limburgse gemeente, toen het land overstapte van kolen op gas. Alles wat aan de mijnen deed denken, werd weggehaald. ,,Alsof het iets was om je voor te schamen.’’

Met sluiting mijnen in Limburg viel structuur weg

Reemers was een van de sprekers op een bijeenkomst in De Harmonie in Leeuwarden. Samen met Groningen, Assen en Emmen had die stad een stuk of zestig mensen uitgenodigd. Onder anderen medewerkers van de NAM en Vermilion, FNV, VNO-NCW en het Joint Research Center van de Europese Commissie waren aanwezig.

Heerlen raakte in de jaren zeventig in een diepe crisis, nadat de kolenmijnen sloten, vertelde Reemers. In korte tijd veranderde de regio aanzienlijk. Rondom iedere mijn was een kleine gemeenschap ontstaan, met winkels en scholen. ,,De mensen vormden heel hechte groepen met elkaar.’’ Met het verdwijnen van de mijnen viel ‘de sociale structuur’ weg.

Geschoolde arbeidskrachten verlieten regio

Toen de regio in de gaten kreeg dat er missers waren gemaakt, was het te laat: Heerlen verwerd in de jaren negentig een drugsparadijs. De stad kwam er weer bovenop. ,,Maar het was een lange weg ernaartoe. We zorgden niet goed voor de mijnwerkers, en de mensen die geschoold waren trokken weg.’’

Ook vanuit het Finse Oulu en het Franse Lille waren afgevaardigden. In Oulu ontsloeg Nokia een paar jaar geleden duizenden werknemers en een crisis in de textiel- en metaalindustrie wierp Lille in de jaren tachtig zowat in de afgrond.

In de Franse stad kwam de redding volgens Christophe Bolot – hoofd van het Lille Metropole EU Office – onder meer van de investering in een nieuw treinstation middenin de stad. Sinds de jaren negentig rijdt de TGV tussen Brussel en Parijs via de stad, een flinke opsteker. Daarna werd Lille ook nog eens culturele hoofdstad van Europa in 2004. Ook dat hielp, zei Bolot.

Personeel nodig voor energietransitie

De grote spelers leken er niet wakker van te liggen. In een gesprek tussen de NAM, Vermilion, het Joint Research Center en hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van de RUG kwam een geheel ander probleem op tafel. Tijdens en na de energietransitie wordt het juist naarstig zoeken naar personeel, want er zijn veel meer werknemers nodig.

,,Voor alle andere types van energie dan gaswinning heb je juist meer arbeid nodig’’, aldus Van Dijk. Een vergelijking maken met de problemen die Limburg troffen, vindt hij niet passend. ,,Mensen in Limburg werkten allemaal in de mijnen. Hier is dat bij gaswinning nooit zo geweest.’’

Bovendien hebben hooguit een paar honderd mensen bij de NAM volgens hem daadwerkelijk te maken met de productie van gas. Het merendeel van de werknemers is hooggekwalificeerd en kan eventueel zo ergens anders aan de bak.

Woensdag praten de partijen verder. De bedoeling is dat er concrete afspraken worden gemaakt over de energietransitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen