Er is afgelopen jaar in Groningen twee miljard kuub gas minder gewonnen dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat schrijft de opgestapte minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman van Economische Zaken en Klimaat, die overigens direct is opgestapt naar aanleiding van de toeslagenaffaire, is er in het gasjaar 2019-2020 (dat liep tot 30 september 2020) in Groningen 8,7 miljard kuub gas gewonnen, minder dan de 10,7 miljard kuub die was voorzien. Door het relatief warme jaar en de coronacrisis was er een kleinere vraag naar gas. Dit jaar wordt er 5,2 miljard kuub gas gewonnen in Groningen.

Pseudo-Groninger gas

In het ook tamelijk warme jaar 2018-2019 werd nog 17,5 miljard kuub uit de Groninger bodem gehaald. Dat nu met veel minder kan worden volstaan, heeft vooral te maken met het gebruik van pseudo-Groninger gas. Dat is geïmporteerd gas dat met stikstof is behandeld waardoor het dezelfde eigenschappen heeft als het laagcalorisch Groninger gas en geschikt is voor fornuizen en verwarmingsinstallaties die Gronings gas gebruiken.

Ook schakelen in opdracht van de minister negen industriële grootverbruikers van Gronings gas over op andere energiebronnen. Vijf van deze bedrijven doen dat voor oktober 2022. De overige vier worden in de loop van 2023 omgebouwd.

Om te zorgen voor een buffer in perioden dat er veel vraag is naar gas, is de ondergrondse gasopslag in Norg gevuld met 5,2 miljard kuub gas.

Over anderhalf jaar wordt de gaswinning in Groningen beëindigd. Wel is het mogelijk dat er nog een kleine hoeveelheid gas wordt gewonnen om installaties in bedrijf te houden.

Groen gas

Er is in het afgelopen gasjaar in ons land overigens ook 190 miljoen kuub groen gas geproduceerd. De totale productie was volgens de Gasunie hoger, maar een deel van het groene gas is gebruikt zonder dat het in het gasnetwerk is ingevoerd, bijvoorbeeld voor de productie van warmte of elektriciteit.

Door de aanhoudende strenge winter in Azië en de toenemende vraag naar energie daar is de gasprijs recent flink omhoog gegaan. Ook in ons land trouwens. Een jaar geleden kostte een kuub gas circa 11 eurocent. Inmiddels zijn de prijzen ruimschoots verdubbeld. Vooral in China, Japan en Zuid-Korea is er een grote vraag naar gas voor elektriciteitscentrales. In het verlengde daarvan stijgen ook de prijzen voor vloeibaar gas (lng) en steenkool.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Economie