Gaswinning omlaag maar PvdA staat in de fik

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het terugdraaien van de Groningse gaswinning van 52 naar 27 miljard kuub gas per jaar een resultaat om trots op te zijn.

,,Dat resultaat mag voor honderd procent op conto van de PvdA worden geschreven. Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken), wilde onverminderd doorgaan met de gaswinning. Dat voorkomen was achter de schermen in de coalitie een kwestie van bikkelen, beuken en schoffelen’’, aldus Samsom. Hij probeerde zaterdag tijdens de gewestelijke PvdA-vergadering in Noordhorn bij de eigen leden wat credits te scoren. Dat lukte matig. Leden betreuren dat de PvdA in het gasdossier niet openlijker en consequent achter de bevolking is gaan staan. Er is te weinig afstand genomen van de VVD. ,,Daarmee hebben we onszelf in de fik gestoken. De gaswinning is verlaagd, maar we kunnen niet genieten van de overwinning’’, stelt Samsom.

De PvdA, zo betoogden kritische leden, is ook haar sociale gezicht verloren. De afbouw van de sociale werkvoorziening, de krimp en de gevolgen van de gaswinning slaan hier te hard neer. Volgens verontruste leden heeft onherkenbaar Haags beleid, al geleid tot de teloorgang van het rode PvdA-bolwerk Groningen.

,,Wij weten niet meer welk verhaal we moeten vertellen’’, zei een bezorgde PvdA’er. Samsom legde uit dat het niet sociaal is mensen lang in de sociale werkvoorziening te houden. ,,We willen toe naar een land waar iedereen, dus ook SW’ers, een baan met een normaal salaris hebben.’’ Wethouder Jan Willem van de Kolk (Bedum) vroeg aandacht voor de gemeenten in Noord-Groningen die door de problematiek van de gaswinning financieel door hun hoeven zakken . ,,Moet je dan alles bevechten?’’ Samsom kort: ,,Ja, jullie moeten hier alles bevechten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.