Gaswinning vijf jaar lang op 24 miljard kuub

De NAM mag maximaal 24 miljard kuub gas per jaar uit het Groningen gasveld halen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Daarmee volgt minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) in zijn gasbesluit het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Hij heeft ook oren naar het voorstel van de Mijnraad om de 24 miljard in het gasbesluit voor de komende vijf jaar van kracht te laten zijn.

Alleen in koude winters mag extra gas worden geproduceerd. ,,Het vaststellen van dit neuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico’s en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken’’, aldus Kamp. ,,Deze aanpak werkt. Het aantal bevingen en de zwaarte ervan is significant gedaald.’’

SODM gaat er vanuit dat door het productieniveau voor een langere periode te verlagen naar 24 miljard kuub per jaar, schommelingen in de gaswinning worden vermeden. Daardoor zal, zo stelt SODM, het aantal bevingen afnemen.

Landelijke netbeheerder GTS stelt dat bij het voorgestelde productieniveau de leveringszekerheid voor Nederland in een gemiddeld jaar is gedekt. In het geval van een koudere winter moet wel maximaal 6 miljard kubieke meter extra aan gas worden geproduceerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.