De lege vlakte in de Zeeheldenbuurt in Winschoten is binnenkort verleden tijd. Acantus bouwt er momenteel 26 nieuwe huurwoningen.

Volgens Acantus-woordvoerster Marijke Hoekstra zijn de eerste 18 vermoedelijk in augustus klaar, de overige 8 later dit jaar. ,,Het hangt ook af van de coronacrisis en, als gevolg daarvan, de beschikbaarheid van materiaal. Alle woningen zijn inmiddels al wel verzegd aan huurders, er was veel belangstelling voor.’’

De vlakte ligt tussen de Van Kinsbergenlaan en Jan van Galenlaan, in het hart van de Zeeheldenbuurt. Die werd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en was een klassieke, kinderrijke volksbuurt met rijtjeshuizen, kleine supermarkten, een grote speeltuin en een openbare basisschool.

Energieneutraal

De huisjes verouderden in de loop der decennia. Een fiks aantal werd in de afgelopen jaren gesloopt en deels vervangen door nieuwbouw. De lege vlakte, ook het gevolg van sloop, bleef lang liggen. Aan de rand ervan bouwde Acantus enkele jaren geleden al 10 energieneutrale woningen. En met het opvullen van de vlakte wordt de Zeeheldenbuurt nu weer ‘compleet’.

,,De bouw van de 26 woningen zat in ons programma’’, aldus Hoekstra. ,,Het zijn energiezuinige en levensloopbestendige woningen. Bij het toewijzen ervan hebben we gebruik gemaakt van ons nieuw toewijzingssysteem.’’ Daarbij worden de huizen niet meer, zoals voorheen, uitsluitend verloot maar wordt in eerste instantie ook rekening gehouden met de duur dat mensen al bij Acantus staan ingeschreven.

Scheemda

De nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt is het grootste project van Acantus in Winschoten dit jaar. Elders in de gemeente Oldambt, in Scheemda, is ook nieuwbouw gepland. Daar wil Acantus met het bedrijf Geveke 37 appartementen en 9 woningen realiseren. De verwachting is dat in de loop van dit jaar gestart kan worden.

Acantus heeft ook huizen in Pekela, Veendam, Westerwolde en Eemsdelta. In de laatstgenoemde gemeente, in Delfzijl, worden in het kader van de zogenoemde Versterkingsopgave op verschillende plekken nieuwe huizen gebouwd voor bewoners van de Zandplatenbuurt.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen