Gedeputeerde trekt zich lot aan van exotische dieren in Boerakker

Onder strikte voorwaarden lijkt het provinciaal bestuur bereid eraan mee te werken dat de eigenaar van een exotisch dierenpark in Boerakker de jacht inzet op vossen.

De dierentuineigenaren Janke (foto) en Trienco van der Kaap, kregen woensdag bericht van de provincie. Daarin werd gemeld dat zij een aanvraag mogen indienen om met inzet van lichtbakken ‘s nachts op hun perceel op vossen te gaan jagen.

Woensdagmiddag is de aanvraag voor de vergunning meteen de deur uitgegaan. De regels schrijven voor dat jagen in het nachtelijk duister niet mag. Gedeputeerde Staten zijn mogelijk bereid in het geval van de familie Van der Kaap te onderzoeken of er mogelijkheden zijn.

Slachting

Van der Kaap ondervindt al weken overlast van vossen die ‘s nachts uit hun burchten komen in nabijgelegen natuurgebieden. Ruim een maand geleden richtten de vossen een ware slachting aan onder de exotische watervogels die achter een voormalig schoolgebouw verblijven. Begin vorige week drong een vossenpaar opnieuw tot het dierenverblijf door om vervolgens twee kangoeroebaby’s dood te bijten.

Bedroefd

Eigenaresse Janke van der Kaap is hierover nog steeds diep bedroefd. ,,Als ik ‘s morgens langs de hokken loop en ik zie dat de jongen verdwenen zijn, word ik nog iedere dag door emoties overmand.’’ Zij voedde de wallaby’s zelf op met de zuigfles. Sinds het laatste voorval brengen zij en haar man de nachten door in een tuinhuisje op eigen terrein om bij naderend onheil de vossen te verdrijven. ,,Vermoedelijk kwamen de vossen de laatste keer binnen via een boom. Op aanwijzing van de provincie hebben we die omgezaagd.’’

Hoge uitzondering

Gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) die dierenwelzijn behartigt, heeft met eigen ogen gezien hoe de familie inmiddels beveiligingsmaatregelen trof om de vossen van het terrein te weren. ,,Ik ben vorige week met mijn auto langs het perceel gereden om te kijken.’’

Als de ontheffing wordt verleend, gebeurt dat bij hoge uitzondering, benadrukt Staghouwer. ,,In beginsel mogen wij alleen eigenaren van agrarische bedrijven een dergelijke ontheffing verlenen. Hobbyboeren komen hiervoor niet in aanmerking’’, zegt hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.