Als op bestuurlijk niveau de pleuris uitbreekt bij werk- en leerbedrijf Afeer in Winschoten heeft de gemeente Oldambt niet het maximaal aantal zetels. Dat kan tot problemen leiden.

Als het erop aan komt heeft Oldambt met vijf zetels in het algemeen bestuur (AB) van Afeer het meeste te vertellen. Pekela (3) en Westerwolde (2) volgen op bescheiden afstand. Oldambt is met vier collegeleden sowieso niet in staat om alle zetels in te vullen, maar sinds Jurrie Nieboer (PvhN) wethouder is in Oldambt telt het AB namens Oldambt ‘slechts’ drie zetels.

Nieboer heeft terugkeergarantie bij Afeer

Want, Nieboer was tot enkele maanden geleden werkzaam bij Afeer en heeft een terugkeergarantie bedongen. Hij vindt het daarom zelf kies om niet in het AB van Afeer plaats te nemen.

Nieboer bij volmacht laten stemmen is ook niet aan de orde, volgens burgemeester Jaap Kuin van Pekela. Dat staat de wet niet toe. ,,Je dient fysiek aanwezig te zijn”, weet Kuin. Oldambt denkt daar anders over. De huisadvocaat van Oldambt heeft er naar gekeken en is tot de conclusie gekomen dat bij volmacht stemmen, en dus niet lijfelijk aanwezig zijn, wettelijk kan.

In de recent gehouden AB vergadering kwam de kwestie Nieboer aan de orde. Maar vooral; hoe kan Oldambt optimaal gebruik maken van zijn maximaal aantal zetels.

Statuten wellicht aangepast

Voor buitenstaanders is het louter een technisch verhaal, maar de bestuurders van de gemeenten Oldambt, Westerwolde en Pekela laten nu onderzoeken of de statuten wellicht aangepast moeten worden en of het daadwerkelijk wettelijk gezien is toegestaan om Nieboer bij volmacht te laten stemmen.

Op dit moment is de sfeer in het AB goed, maar als Afeer om wat voor reden in de problemen komt of bestuurders van de drie gemeenten afwijkende meningen hebben kan dit zomaar leiden tot heibel in de tent. ,,En wij willen geen gedoe”, zegt Kuin. ,,Maar je weet niet wat de toekomst brengt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen