Gedoe over jubileumtocht van Fietsstad Groningen: 'Alleen maar mannen'

Foto: Sikkom

Op Twitter is een kleine rel ontstaan over de jubileumtocht van Fietsstad Groningen. Om het vijftienjarig bestaan van de organisatie te vieren wordt op 27 juni een tocht gefietst met acht bekende Groningers. Beter gesteld: met acht mannelijke bekende Groningers.

Dat schiet Minke Haveman, schrijfster, Stadjer en oprichter van Moeders in Groningen, in het het verkeerde keelgat. Op Twitter doet ze haar beklag: “Superleuk. Er zijn nul Bekende Groningers van een ander geslacht blijkbaar. Oh ja, mannen: je kunt prima niet meewerken aan een all men panel of een all white panel. Laatste geldt ook voor vrouwen. Maar: fiets ze, jongens.”

'Deze snap ik zelfs'

Haar opmerking kan op veel bijval rekenen op Twitter, van zowel mannen als vrouwen die de samenstelling ook belachelijk vinden. Zo pent Alfred Scholtens in een reactie: “Deze snap ik zelfs.” Een ander meldt dat Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid van de SP en Stadjer, sowieso mist in het rijtje.

Sybo Glas van Fietsstad Groningen laat in een reactie weten zich van geen kwaad bewust te zijn. “We wilden wat doen voor ons vijftienjarig bestaan en toen kwam corona en konden we niks. Nu het allemaal weer wat losser wordt, dachten we: we doen een jubileumtocht met bekende Groningers.”

'Noem eens een bekende Groningse vrouw…'

Fietsstad Groningen beschikte over een lijst met namen van personen die werden benaderd. “Iedereen zegde direct toe, dat hadden we niet verwacht. Pas toen we de foto’s op een rijtje plaatsten, hadden we door dat het alleen maar mannen waren."

Dat terwijl er veel bekende Groningse vrouwen zijn. Neem Minke zelf, of verslaggeefsters Rosa Timmer (Dagblad van het Noorden), Beppie van der Sluis en Maartje Ettema van RTV Noord, of een van de andere vrouwelijke verslaggeefsters van de omroep.

Sandra Beckerman was ook een goede optie geweest. Of Inge Jongman, Carine Bloemhof, Glimina Chakor of Isabelle Diks, allen wethouder in Stad. Inge Jongman heeft zelfs sport in haar portefeuille. Dan heb je nog Janine Abbring, Nienke Homan (gedeputeerde) of Ellen Grondijs van stadsblog Sikkom. Lois Abbingh was ook een mogelijkheid, of Ranomi Kromowidjojo en wat te denken van Welmoed Sijtsma? Keuze genoeg, toch?

'Misschien over tien jaar'

“Rosa Timmer was inderdaad een goed idee geweest. En we hadden wel een dame gevraagd, maar door wat ruis op de communicatielijn is dat niet helemaal goed gegaan”, legt Glas uit. Die overigens vindt dat de acht deelnemende bekende Groningers een “veelzijdig beeld geven”.

Dat is best een opmerkelijke constatering, daar een kleine meerderheid van de Stadjers vrouw is. Daarmee geconfronteerd zegt Sybo: “Misschien dat we dan over tien jaar, bij ons 25-jarig jubileum, een tocht doen met alleen maar vrouwelijke bekende Groningers.”

menu