Geduld Klijnsma met 'Westerlee' is op

Winschoten Oost-Groningen moet tempo maken met de uitvoering van het Akkoord van Westerlee. Voor 1 augustus wil staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) een businesscase ontvangen.

Duidelijke boodschap

,,Het is nu of nooit”, zegt Klijnsma die maandag met een duidelijke waarschuwing kwam. De politica was weer eens in Oost-Groningen om met bestuurders van acht gemeenten afspraken te maken over de uitvoering van het Akkoord van Westerlee. Daarin staat hoe de sociale werkvoorziening kan worden afgebouwd en nieuw werk kan worden gecreeërd.

Hoewel de gemeenten verklaren daar vol voor te gaan is er nog steeds twijfel. Afspraken maken is één, maar je daar vervolgens ook aan houden is een ander verhaal, zo melden betrokken bestuurders. Volgens hen schuilt juist daarin het gevaar dat het Akkoord alsnog een mislukking wordt. Het moet afgelopen zijn met het bestuurlijke gesteggel over de beste aanpak van de hoge werkloosheid. Dus niet de eigen werkwijze heilig verklaren.

Geduld raakt op

Klijnsma wil dat er gezamenlijk successen worden geboekt. Het geduld van de politica raakt op. Dat heeft ze gisteren tijdens een indringend gesprek met de betrokken partijen achter gesloten deuren aangegeven. Ze wil meer daadkracht en snelheid.

De staatssecretaris zei al coulant te zijn geweest voor de regio door 2,5 miljoen euro ‘veilig te stellen’. Geld dat Oost-Groningen in feite al kwijt was, omdat concrete plannen niet tijdig zijn aangeleverd. De miljoenen moesten in 2015 worden aangevraagd, maar die kans heeft de regio aan zich voorbij laten gaan. Oost-Groningen kan zich dat geen tweede keer permitteren, vindt Klijnsma. ,,Het is al uniek dat een kabinet dit geld langer vasthoudt voor de regio. Maar ik wil nu wel dat er voor augustus een goed plan ligt.”

Klijnsma zegt nog vertrouwen in de Oost-Groninger bestuurders te hebben. ,,Ze geven zelf aan achter het Akkoord van Westerlee te staan. Natuurlijk zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is, maar iedereen moet beseffen dat ze het voor de mensen in het gebied doen. Daar doe ik het ook voor. Ik denk dat we de klokken gelijk hebben gezet.”

Club van zes

Klijnsma heeft 18 miljoen euro voor de uitvoering van het Akkoord gereserveerd. Het laatste geld wordt in 2018 uitgekeerd, mits er daadwerkelijk goede plannen op tafel komen. Ongeveer 10 miljoen euro denken de gemeenten kwijt te zijn aan frictiekosten. Dat zijn kosten die gemaakt worden om vastgoed af te stoten en de werkvoorzieningschappen te reorganiseren.

Een ‘club van zes’, met daarin gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer, de twee directeuren André de Wit en Johan Mug van respectievelijk werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka en de bestuursvoorzitters wethouders Kees Swagerman (Oldambt) en Francis Boen (Stadskanaal), moet daarin het voortouw nemen. ,,Zij moeten nu op de bok”, zegt Klijnsma.

Of de neuzen snel in dezelfde richting staan, moet op zeer korte termijn al blijken. ,,Uit de gesprekken over de businesscase zal naar voren komen of we het echt eens zijn”, meent Swagerman. Boen is stellig. ,,We gaan het zeker realiseren. We slaan de handen ineen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.