Geen commercieel bedrijf, maar eigen schoonmakers bij gemeente Groningen vanaf 2022

Foto: ANP

Het schoonmaken van bijna 80 gemeentelijke gebouwen in Groningen moet niet meer worden aanbesteed in de markt, vindt de gemeenteraad. Schoonmakers krijgen een gemeentelijk dienstverband en gaan er daarmee op vooruit in loon en arbeidsvoorwaarden.

Daarvoor maken vooral PvdA en SP zich al jaren hard in de gemeenteraad. Nu wil ook de grootste raadspartij GroenLinks de schoonmakers zelf in dienst nemen, net als de Partij voor de Dieren, 100% Groningen en de PVV.

Met z’n zessen dienden de partijen tijdens de laatste raadsvergadering van 2020 een motie in, die door een meerderheid werd aangenomen. Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) moet begin 2021 bekendmaken wat er precies voor nodig is om de schoonmaak binnen de gemeentelijke organisatie onder te brengen en hoe snel ze dat kan regelen.

‘Er is best ruimte in de begroting’

Chakor benadrukte woensdagavond nogmaals dat ze zelf eigenlijk geen voorstander is van het plan. Het aannemen van de schoonmakers kost de gemeente namelijk fors meer geld dan aanbesteden in de markt. Om diezelfde reden bleef een aantal raadspartijen, waaronder coalitiepartners ChristenUnie en D66, kritisch.

,,Dit betekent een extra opgave in de komende begrotingen, dat is zo’’, geeft fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA toe. ,,Maar wij denken dat die ruimte er is. Schoonmaakwerk belangrijk is en schoonmakers mogen bij de gemeente geen tweederangs werknemers zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen