Geen enkele Groninger besmet na massaal testen

In Assen test de GGD mensen in een drive-thru teststraat. Foto: Marcel Jurian de Jong

Zo’n 900 Groningers en 750 Drenten hebben zich deze week bij de GGD’s laten testen op corona. In Groningen bleek niemand de ziekte te hebben, in Drenthe een enkeling.

De uitslagen van de testen van donderdag en vrijdag zijn nog niet binnen. Maar eerder in de week waren er in Groningen van de bijna vijfhonderd testen niet een positief voor corona en in Drenthe naar verluidt één. De officiële getallen zijn alleen nog niet binnen.

,,Dat niemand besmet blijkt, past gelukkig helemaal in het beeld dat we al hadden. We hebben het virus hier goed onder controle’’, zegt directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen. ,,Maar we moeten een slag om de arm houden want we hebben de uitslagen van de laatste dagen nog niet binnen.’’

Rem erop

Tot deze week hielden de GGD’s de rem erop bij het testen van ‘gewone’ mensen; eerst werden alleen zorgpersoneel en ziekenhuispatiënten getest. Vanaf 1 juni is landelijk afgekondigd dat iedereen met klachten een test kan krijgen.

In het begin van de week verliep dat nog wel stroef. Het landelijke nummer 0800 1202 was slecht bereikbaar en mensen zaten uren in de wacht. Een deel van de Drenten en Groningers belde daarom maar rechtstreeks met de GGD’s, want de gezondheidsdiensten hier in het Noorden hadden en hebben capaciteit genoeg.

,,Los van de logistieke problemen in het begin van de week is het goed verlopen en konden we het goed aan’’, zegt Rietveld.

In de provincie Groningen zijn in de loop van de week wel twee nieuwe besmettingen vastgesteld, maar dat ging om patiënten uit zorginstellingen die ook daar getest zijn. In de teststraat van de GGD en bij thuis-testen door de GGD werd geen enkele coronapatiënt gevonden.

menu